99. Šantićeve večeri poezije u znaku Dubrovčanina Luke Paljetka

S.L.
Autor 29.10.2018. u 20:23

99. Šantićeve večeri poezije u znaku Dubrovčanina Luke Paljetka

 PJESNIK  LUKO PALJETAK SA OLIMPA, LAUREAT OVOGODIŠNJE KNJIŽEVNE NAGRADE „ALEKSA ŠANRTIĆ“

Nakon deset žanrovsko raznovrsnih programa kao što su „Pričao o pjesnicima“ – scensko čitanje pjesama dosadašnjih laureata Književne nagrade Aleksa Šantić, Večeri književnika koji su ušli u uži izbor za ovu nagradu, Večeri sevdaha, starogradskih pjesama i Šantićevih komponovanih pjesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića, promocije knjige o mostarskim uglednim porodicama Bilić, Dokić, Jelačić, Peško i Šain, monodrame „Ima neka tajna veza“, likovne izložbe akad. slikara Zdravka Krulja, Šantičevih večeri u Nevesinju, pozorišne predstave „Ostajte“, izložbe dokumentarne građe „Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić“ autora Zlatka Serdarevića, te koncerta Mješovitog hora SPD Sloga iz Sarajeva, posljednji sadržaj protekao je u znaku ovogodišnjeg laureata akademika Luke Paljetka, gospara iz Dubrovnika, pjesnika bogatog  i mnogo puta nagrađivanog djela.

Paljetak je jednoglasnom odlukom stručnog žirija i ovjere Upravnog odbora SPKD Prosvjete, organizatora ove kulturne manifestacije, proglašen laureatom.

U obrazloženju se navodi da je Paljetak „autor velikog i značajnog pjesničkog opusa u kojem se doticao i Alekse Šantića“ kao pjesnika kojem se uvijek divio.

Šantića je u scenskom tumačenju pjesama „Priča o pjesnicima“ ubjedljivo na sceni glumio Emir Spahić, glumac Narodnog pozorišta iz Mostara, koji je čak i fizički podsjećao na pjesnika jer je imao dodirnih crta u profilu njegovog lika.

Režiser Šerif Aljić je ideju Alme Fazil, da se na sceni tumače pjesme laureata, uspjeo u potpunosti sprovesti u djelo kroz dva plana – ovozemeljski i onaj u trećoj dimenziji i na taj način spojiti u cjelinu savremene aktere i one koji su zgasnuli ili nisu mogli prisustvovati ovom programu. Laureate su igrali: Šerif Aljić, Velimir Njirić, Mirsad Elezi, Alma Obad, Igor Vidačković i Vedran Vilogorac. Ovog puta radi kontinuiteta dodjele, spomenućemo prethodne laureate a to su: Skender Kulenović, Vesna Parun, Oskar Davičo, Enver Đerđeku, Aleksandar Vučo, Stevan Tontić, Bogumil Đuzel, Stevan Raičković, Đorđo Sladoje, Dara Sekulić i Pero Zubac i dr…..

Potom je obavljena dodjela nagrade ovogodišnjem laureatu akademiku Luki Paljetku, vidno vrlo raspoloženom i svježem pjesniku, koji je bio izuzetno zadovoljan nagradom koja nosi ime poznatog i priznatog  pjesnika Alekse Šantića.

Šantićev štap i šešir maestru je uručila Nada Dalipagić, članica Organizacionog odbora ovogodišnjeg pira u slavu laureata, i u ime Šantiće,  koji je brojao 16 članova, kulturnih poslenika i umjetnika iz cijelog grada.

“Izražavam sreću što vam mogu dodjeliti Šantićeve prepoznatljive rekvizite od kojih se nije odvajao i koje su ga činile gospodstvenijim. Jako nam je drago da ste laureat ovogodišnje Šantićeve nagrade i dijelim oduševljenje zajedno sa Vama”, istakla je Nada Dalipagić.

Novčanu nagradu je uručio Radislav Tubić, predsjednik SPKUD Gusle Mostar, dok je Diplomu predao Zlatko Serdarević, član Nadzonog odbora SPKD Prosvjeta Gradski odbor Mostar izražavajući posebnu radost.

“Poštovani i dragi gospare Luko. Izuzetno nam je drago što se nalazimo u vašoj blizini i što zajednički, zahvaljujući našem Šantiću, ispisujemo stranice jedne lijepe priče o dva mediteranska i kosmopolitska grada – o Dubrovniku i Mostaru, koji su zbog blizine bili upućeni jedni na druge te vjekovima gradili prijateljske odnose i uspostavljali vrlo prisnu saradnju, posebno na kulturnom planu. Neka nas ova nagrada još više potakne na zajedničke akcionosti u smjeru izgradnje međusbnog povjerenja i trajne saradnje. Dođite nam što češće u Mostar”, akcentirao je Serdarević.

Vidno uzbuđen i radostan, držeći štap i šešir u rukama, Luko Paljetak je kazao:

„Sa mnogim dobitnicima ove nagrade sam drugovao i lijepo se naći u tom društvu. Nikad nisam nosio šešir i vjerojatano ga neću ni nositi, ali moram priznati da se ugodno osjećam pod tim svemirskim Šantićevim šeširom. Iz takvog šešira zapravo su izašli svi lirski pjesnici, oni koji osjećaju ljepotu zemlje, ljepotu domovine, ljepotu žene, pejzaža, ljepotu života. Šantić je to sve znao, jer je bio urastao u zemlju iz koje je postao, a bio usmjeren u nebo koje je iznad njega”, kazao je Luko Paljetak.

Podsjetio je prisutne da su on i njegovi školski drugovi obavezno čitali Šantićeve pjesme u srednjoj školi.

„Studirao sam slavistiku i učili smo ga kao velikog pjesnika srpske književnosti, ali i uopšte ondašnje naše zajedničke književnosti. Za razliku od drugih velikih pjesnika tog doba, Šantić se razlikuje po iskrenom odnosu prema onom što osjeća. Njega nije zanimala pjesnička škola, već snaga riječi koje on može u tom trenutku upotrijebiti da bi izrekao ono što misli, a mislio je ono što je osjećao. To ne rade svi pjesnci i zato je Šantić veliki pjesnik“, akcentirao je je Paljetak u svoj besjedi.

Pročitana je veoma bogata i razuđena biografija ovog dubrovačkog pjesnika, estetičara, esejiste i likovnog kritičara u kojoj se navode brojne nagrade i prevodi na svjetske jezike. Jedno vrijeme bavio se rediteljskim i dramaturškim poslom obavljajući pri tome dužnost direktora zadarskog kazališta lutaka i jedan od urednika Zadarske revije. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, obranom disertacije Književno djelo Ante Cettinea 1992. godine. Zapažen je njegov prevodilački rad s obzirom da poznaje engleski, francuski i slovenski jezik. Stalni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i dopisni je član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU).

Pjesnik je počastio brojnu publiku svojim rimama ne zaboravljajući ni najmlađe posjetioce kojima je darivao rime za njihov uzrast po čemu je stekao zavidan glas.

Mostarski paroh Radivoje Krulj, oficijelni predsjednik SPKD Prosvjeta, Gradski odbor Mostar, na kraju je zahvalio svima koji su uzeli učešće u ovogodišnjoj kulturnoj manifestaciji „Šantićeve večeri poezije“ izrazivši zadovoljstvo obimom, vrstom, kvalitetom i posjetom programima.

“Uspjeli smo da ove godine programe rasporedimo po nizu destinacija, a to su scene u cjelom gradu, pružajuči na taj način poruku da kultura ne poznaje granice i da ovakvim pristupom dajemo primjer i prilog izgradnji jedinstvenog garada i uspostavi tako potrebnog i što snažnijeg povjerenja među građanima. Vjerujem da smo u tome postigli cilj. Zadovoljni smo posjetama tako da možemo biti ponosni što su ovogodišnje Šantićeve večerio opravdale ugled kojeg smo strpljivo gradili imperativno radeći na tome da programi budu što kvalitetniji i time Šantićev lik i djelo zaštitimo na najbolji način”, akcentirao je Radivoje Krulj.

Šantićeve večeri poezije svakako su doprinos nastojanjima da Mostar postane Evropska metropola kulture i svaki sadržaj je sadržavao neskrivenu intenciju da bude u službi takve ideje.

Posljednje minute protekle su u znaku dodjele zahvalnica svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ove manifestacije.

S.L.
Autor 29.10.2018. u 20:23