Ademir Kenović, Vedrana Seksan i Elmir Jukić u stručnom žiriju 14. “Mostarske liske”

tačno.net
Autor/ica 11.4.2017. u 11:00

Ademir Kenović, Vedrana Seksan i Elmir Jukić  u stručnom žiriju 14. “Mostarske liske”

14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održava se u Mostaru se od 22. do 29. aprila / travnja, u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru. Na festivalu gostuju najbolje predstave iz produkcije u protekloj godini iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. U programu festivala je osam predstava (sedam u konkurenciji za nagrade i jedna u čast nagrađenih), a sve izvedbe počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

O najboljim predstavama festivala odlučuje stručni žiri koji će raditi u sastavu: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić.

Ademir Kenović, režiser, producent, scenarist, rođen je u Sarajevu 1950. Studirao na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je i diplomirao. Studirao je film, englesku književnost i umjetnost na Dennison univerzitetu u Ohiu, SAD. Bio je dugogodišnji  profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegov film Ovo malo duše (1986.) otvorio je prestižnu selekciju Quinzaine na filmskom festival u Cannesu. Njegov drugi film Kuduz (1989.) bio je nominiran za nagradu Felix, dobio je nagradu Europske filmske akademije za “duh filmova koji dolaze iz Sarajeva…”. Režirao je i filmove “MGM Sarajevo”, “Ulica pod opsadom”, “Savršeni krug”, “Tajni prolaz”, a producirao niz uspješnih poslijeratnih filmova.

Vedrana Seksan, glumica, diplomirala je 1998. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek gluma. Pohađala workshopove u BiH i Hrvatskoj, a na Britanskoj akademiji za izučavanje scenskih borbi u Londonu završila osnovni kurs scenskih borbi i mačevanja. Stekla zvanje magistrice umjetnosti (2005) na Essex University (East 15 Acting School) u Londonu, Odsjek gluma. Ostvarila brojne uloge u teatru i na filmu. Stalni je član Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 2007. godine.

Elmir Jukić, reditelj, rođen je u Sarajevu, gdje je završio i režiju na Akademiji scenskih umjetnosti.

U pozorištu je režirao sljedeće predstave: “Proces”, Franz Kafka, Narodno pozorište Sarajevo, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, Abdulah Sidran, Narodno pozorište Sarajevo, “Priviđenja iz srebrenog vijeka”, Almir Bašović, Narodno pozorište Sarajevo i “Žaba”, Dubravko Mihanović, Kamerni teatar 55, Sarajevo. Na filmu: “Čovjek koji je kuću zamjenio za tunel”, kratki dokumentarni film,

“Ram za sliku moje domovine”, kratki igrani film, “Majka”, kratki igrani film, “Žaba”, igrani film;

na televiziji: “Lud, zbunjen, normalan” – humoristička serija od 264. epizode, “Dva smo svijeta različita” – humoritstička serija od 14. epizode, “Kriza” – humoritstička serija od 24. epizode.

PROGRAM:

U konkurenciji 14. “Mostarske liske” su sljedeće predstave: “Gospođa ministarka” (Branislav Nušić / režija: Slađana Kilibarda), Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.), “Malo blago”, (Elen Marfi / režija: Slađana Kilibarda), Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.); “Jedan sluga, dva gospodara”, (Richard Bean / režija: Vito Taufer), Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.), “Zbunjoza” / Perplex, (Marius von Mayenburg / režija: Ivan Plazibat), PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.); “Demokracija” Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.); “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, (Kleme Grubišić / režija: Predrag Stojmenović), Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);  “Odumiranje međeda”, (Branko Ćopić / režija: Emir Kapetanović), Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.) i u čast nagrađenih u subotu, 29. 04. 2017. “Stari klovni” (Matei Visniec / režija: Jaša Jamnik), Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija.

ULAZNICE

Ulaznice su u prodaji po sljedećim cijenama: 10 KM cijena jedne ulaznice za predstavu, a cijena paketa ulaznica (za svih osam predstava festivala) je 50 KM.  Prodaja se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128, mail: marketing@npm.ba i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

tačno.net
Autor/ica 11.4.2017. u 11:00