ADMIRAL MAHIĆ: SAHARA

tačno.net
Autor 20.3.2013. u 08:49

ADMIRAL MAHIĆ: SAHARA

U sklopu XXIX Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima“, u Kamernom teatru 55 – galeriji Gabrijel, 20. marta 2013. godine u 18:00 sati, biće održano poetsko veče u kojem učestvuju Admiral Mahić i njegovi gosti: Edita Čerče (plesačica iz Maribora, Slovenija) i Šefik Fiko Daupović (pjesnik iz Sarajeva, BiH).

Edita Čerče

Admiral Mahić i Šefik Fiko Daupović

KAMERNI TEATAR 55 – GALERIJA GABRIJEL

srijeda, 20. mart 2013. u 18:00 sati

Republika Poezije

ADMIRAL MAHIĆ:

SAHARA, 20 godina poslije

Gosti: Edita Čerče, plesačica iz Maribora, i Šefik Fiko Daupović, pjesnik iz Sarajeva

Admiral Mahić rođen je 1948. godine u Banja Luci. Završio je tehničku školu. Bio je vanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studije. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radio spiker, novinar, … Za vrijeme posljednjeg rata, u opsadi grada Sarajeva, bio je zamjenik Glavnog urednika časopisa Glas Bosne i Hercegovine. Ujedno je vodio i literarni program Subotom u podne, u podrumu Pozorišta mladih u Sarajevu. Zajedno sa akademikom Muhamedom Filipovićem pokrenuo je inicijativu za osnivanje prvog PEN centra u Bosni i Hercegovini. Nakon oslobođenja grada Sarajeva uređuje časopis za poeziju i umjetničku fotografiju “Republika Poezije” u izdanju N.O. “Prokultura” – Sarajevo. Objavio je preko deset knjiga poezije. Prošle godine, za pjesme iz najnovije knjige “Ljubavni red vožnje”, dobio je prvu nagradu publike i žirija na međunarodnom književnom Festivalu FAROPIS, u Starom Gradu, na otoku Hvaru.

Pored poezije objavljuje i prozu, zabilješke s putovanja, drame; objavio je niz dramskih tekstova za djecu koji su emitovani na Radio Sarajevu. Admiral Mahić je član Društva pisaca BiH i PEN-a BiH. Ujedno je i član Društva književnika Hrvatske i PEN-a Hrvatske.

Živi u Sarajevu kao slobodni umjetnik.

 

tačno.net
Autor 20.3.2013. u 08:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija