Traži se Aida iz Egipta

AIDA premijerno 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu

tačno.net
Autor 3.9.2021. u 12:40

Izdvajamo

  • U trenutku kada su se otvorila vrata terminala za dolaske, više od četrdeset članova hora, uz dirigenta hora Vesnu Kesić Krsmanović, pojavilo se sa svih krajeva aerodoma, i uz natpise „Aida“, „Čekam ljubav iz Egipta“, „Radames“, dočaralo deo opere Aida.

Povezani članci

AIDA premijerno 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu

Foto: Screenshot

Operu čine ljudi – slogan je nove sezone Opere Srspskog narodnog pozorišta, a otuda i ideja da se opera približi ljudima i da likovi iz opere dobiju svoje mesto i u stvarnom životu.

Tako su se juče među putnicima iz Egipta na međunarodnim dolascima beogradskog aerodroma Nikola Tesla tražili Aida, Amneris i Radames, glavni junaci čuvene Veridije opere Aida, čija nas premijera očekuje 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

U trenutku kada su se otvorila vrata terminala za dolaske, više od četrdeset članova hora, uz dirigenta hora Vesnu Kesić Krsmanović, pojavilo se sa svih krajeva aerodoma, i uz natpise „Aida“, „Čekam ljubav iz Egipta“, „Radames“, dočaralo deo opere Aida.

Ideja je bila da se na taj način pokaže koliko uspešno može da bude spajanje nesvakidašnjih prostora sa programima, čineći tako kulturu dostupnom svima.

“Želimo da podstaknemo publiku da dođe i vidi spektakl i operski prestiž. Opera Srpskog narodnog pozorišta i ranije je imala slične izlete, ali svaki put uspemo da iznenadimo prolaznike. Siguran sam da je to neka naša buduća publika posle ovoga. Operska publika je u krizi u celom svetu, ne samo kod nas. Ovo su prilike kojima prilazimo publici, nadamo se da ćemo ih zainteresovati i dovesti i u pozorište”, objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Uz zagrljaje, osmehe, i mobilne telefone u vazduhu, ono što niko nije očekivao jeste da će iż aviona izaći prava AIDA! Tačnije mlada Beograđanka, Aida Krasić, koja se igrom slučaja našla na jednom od letova.

„Izlazimo nakon što smo pokupile prtljag i vidim svoje ime. Sasvim jasno. I pitam drugaricu ko je to, jer nije trebalo da nas neko čeka i odmah prilazim da pitam da li smem da se slikam. Nisam mogla da verujem! Sada i ja, kao prava Aida, mogu da pozovem sve na premijeru, ja ću sigurno biti tamo”, priča uzbuđeno ova devojka.

Na ovaj način, Srpsko narodno pozorište nastavlja tradiciju nove ere opere. Premijerom Opere Aida i najstariji srpski teatar otvara 161. sezonu spektaklom koji nas vodi u doba devetnaestovekovnog teatra Italije. U sredu, 15. septembra publika će nakon 39 godina imati prilike da se ponovo zaljubljuje u Aidu i saoseća u njenoj borbi između ljubavi i dužnosti. Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, nastavljena je saradnja i sa rediteljem, Aleksandrom Nikolićem, gostom iz Beograda. Koreografiju će uraditi Aleksandar Ilić. Inače, „Aida“ je prvi put izvedena upravo u Egiptu, 1871. godine, pre tačno 150 godina, a na sceni Srpskog narodnog pozorišta poslednja premijera tog celikog operskog dela bila je daleke 1982. godine. U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tri velika jubileja – 160 godina pozorišta, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe Aide izvešće 15. septembra to epsko opersko delo onako kako je kompozitor zamislio: pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave!

Karte za premijerno izvođenje “Aide” moguće je kupiti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta ili online servisu.

tačno.net
Autor 3.9.2021. u 12:40