Akvareli “Boje života” Mirsade Kadribašić u Stocu

Sanela Gojak
Autor/ica 11.2.2021. u 16:46

Akvareli “Boje života” Mirsade Kadribašić u Stocu

Izložba akvarela bh. umjetnice Mirsade Kadribašić “Boje života” bit će otvorena u subotu (13. februara) u 19 sati u prostorijama novootvorenog Centra za kulturu Stolac, a istog dana u periodu od 14 do 16 sati, Mirsada će voditi radionicu za djecu uzrasta od šest do 10 godina.

Slike iz ciklusa “Boje života” nastajale su pod uticajem boja, ljeta i bogatstva hercegovačkog kraja pa je i logičan slijed da ova izložba bude predstavljena prvo publici ovog dijela zemlje.

“Akvarel je moja strast. Ima nešto neočekivano u toj tehnici. Ona je magična. Neprekidno me oduševljava njegova prozračnost, lepršavost i način na koji se boje neočekivano stapaju,” poručuje Kadribašić.

Mirsada Kadribašić je diplomirana ekonomistica. Zaposlena je u kompaniji Atlantic grupa.

Ona voli putovati i planinariti, vidjeti razne krajolike i upoznavati stanovnike, probati nova jela, te doživjeti neodoljive ukuse.  Umjetnica Kadribašić tako pobjegne od svakodnevne rutine, a za svoje slike kaže da su razglednice iz mjesta koje posjećuje.

Kako je slikarstvo njen hobi, poručuje da kroz akvarele istražuje svoju fascinaciju putovanjima.

Akvarel kao umjetnička forma je jedna od najzahtjevnijih slikarskih tehnika, a ona koristi ovaj medij da prikaže scene i likove iz svakodnevnog života, kroz bogatstvo kolorita i sadržaja.

Izložba “Boje života” je humanitarnog karaktera, te prodajom slika dio sredstava ide za podršku Udruženju građana “Iskra” iz Stoca.

Umjesto ulaznice za veče otvaranja izložbe ponesite knjigu koja će popuniti fond Gradske biblioteke “Mehmedalija Mak Dizdar” koja se nalazi u sklopu Centra za kulturu Stolac.

Izložba će biti postavljena do 28. februara.

Radionica za djecu

Istog dana (13. februara) u Centru za kulturu Stolac u periodu od 14 do 16 sati, Mirsada Kadribašić će voditi radionicu za djecu uzrasta od šest do 10 godina. Mladi Stočani će ovom prilikom saznati nešto više o top 9 akvarel tehnika, kao i o kratkoj istoriji razglednice, ali i sami napraviti ilustraciju i razglednicu. Radionica je besplatna.

Sanela Gojak
Autor/ica 11.2.2021. u 16:46