Alois Schild: MISDATED STORMS OF STEEL / Pogrešno datirane oluje od čelika

tačno.net
Autor 24.9.2014. u 11:41

Alois Schild: MISDATED STORMS OF STEEL / Pogrešno datirane oluje od čelika

Izložbe, Rekonstrukcija sjećanja

Alois Schild: Misdated Storms of Steel / Pogrešno datirane oluje od čelika, Collegium artisticum, 25.9.2014, 20:00

Alois Schild, rođen u Tirolu (Austrija) 1960. godine, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, kod Brune Gironcolia. Po povratku u Tirol, kreira Park skulptura 1992. godine i ustanovljava asocijaciju za savremenu umjetnost i galeriju čiji je cilj da pomaže i promovira mlade internacionalne umjetnike. Autor je brojnih monumentalnih projekata u javnom prostoru u Austriji, Njemačkoj, Luksemburgu, Južnoj Koreji i Meksiku.

Tirolski umjetnik Alois Schild svojim skulpturama od željeza i čelika želi ukazati na kreativne, duhovite i miroljubive proizvode od ovih materijala koji se koriste za izradu oružja. Njegove skulpture ostavljaju dojam nečega neukroćenog i beskonačnog, pretvarajući teške hladne materijale u organske strukture. Ove skulpture su uvijek namijenjene velikim prostorima, ali se ne nameću svojom monumentalnošću, nego svojim iznenadnim rastom poput prirodnog rastinja i neprimjetnim širenjem poput površine vode.

Izložba u Sarajevu sastoji se iz dva dijela: prvi dio čine skulpture nastale u periodu 2006-2014. godine, a drugi dio čini velika prostorna instalacija koja nastaje na licu mjesta i tematizuje traumu konfliktnih područja, koristeći materijale koji odolijevaju protoku vremena: metalne ploče, kosti i korijenje.

Upečatljiv je kontrast između težine i ukotvljenosti centralne instalacije i razigranosti skulptura koje poput satelita ispanjavaju prostor oko instalacije, pokazujući dinamiku destruktivnog i stvaralačkog.

Izložba je otvorena do 23.10.2014. godine.

 

Untitled ?????????? ?????????? ??????????

 

tačno.net
Autor 24.9.2014. u 11:41