Amila Kahrović-Posavljak dobitnica prve godišnje nagrade Excellence in Literature

tačno.net
Autor/ica 19.10.2018. u 17:33

Izdvajamo

  • „Od smrti nismo imali nikakav strah – bila je za nas posve prirodan tok svijeta. Jedan trenutak se igraš sa svojim igračkama, drugi si očima zagledan u nebo koje više ne vidiš. I cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje. Tako smo osjećali njenu sveprisutnost. Osjećala sam je tako snažno da, kad bi se rodilo dijete u naselju, obično sam prvo zamišljala njegov grob“, piše Amila Kahrović-Posavljak u „Smrtovoj djeci“, romanu koji nije ispovjedna proza niti pokušaj dnevničkih bilješki o iskustvima odrastanja u ratu i poraću.

Povezani članci

Amila Kahrović-Posavljak dobitnica prve godišnje nagrade Excellence in Literature

foto: buybook

Amila Kahrović-Posavljak je dobitnica prve godišnje nagrade „Excellence in Literature“ za roman „Smrtova djeca“ koju dodjeljuje organizacija „Čuvaj Se“, a riječ je o američkoj neprofitnoj književnoj organizaciji za ljudska prava.

„Čuvaj Se“ (https://cuvajse.org/) zajedno sa svojim partnerima i uz podršku grantova promovira autore i autorice koji pokazuju književnu briljantnost i duh žestoke, slobodne ekspresije. Ova nagrada podrazumijeva novčani iznos, prevođenje romana „Smrtova djeca” na engleski jezik, te snabdijevanje američkih knjižara prevedenim izdanjem.

U obrazloženju prof. dr. Toma Simpsona, direktora za medije organizacije „Čuvaj Se“ naglašava se značajan doprinos koji je roman „Smrtova djeca” dao književnosti marginaliziranih zajednica te sjećanju na rat i agresiju u Bosni i Hercegovini devedesetih godina.

Roman „Smrtova djeca“ objavljen je u Buybookovoj ediciji „Savremena bh. Književnost“ 2017. godine. Riječ je o romanu prvijencu već nagrađivane pjesnikinje.

„Od smrti nismo imali nikakav strah – bila je za nas posve prirodan tok svijeta. Jedan trenutak se igraš sa svojim igračkama, drugi si očima zagledan u nebo koje više ne vidiš. I cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje. Tako smo osjećali njenu sveprisutnost. Osjećala sam je tako snažno da, kad bi se rodilo dijete u naselju, obično sam prvo zamišljala njegov grob“, piše Amila Kahrović-Posavljak u „Smrtovoj djeci“, romanu koji nije ispovjedna proza niti pokušaj dnevničkih bilješki o iskustvima odrastanja u ratu i poraću.

Nema tu ničega što bi moglo biti simpatično, a da je ispričano iz perspektive tinejdžerke, što naratorica i jeste. Nema ni naznaka humora, kao dominantne mentalitetske odrednice, pa da zahvaljujući njemu čitalac i čitateljica udahnu vazduh i nastave. Nema strukture zbog koje bi vas bol u želucu barem na trenutak napustio. Ako neko pomisli da je ovo nemilosrdan pristup neka se sjeti da ništa drugačija nije ni smrt, kao što najčešće ni život drugačiji nije.

O užasu koji nas je definisao i propasti koja je došla po nas, Amila Kahrović-Posavljak piše onako kako niko do sada nije pisao u postratnoj bosanskohercegovačkoj književnosti. Ova knjiga između ostalog, gorki je saveznik na putu prihvatanja činjenice da cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje.

„Rat se u ovome romanu izravno ne spominje, ali sve vrijeme pulsira svojim kobnim posljedicama. Iznimno sugestivnom naracijom, od koje će nježnije duše vjerojatno zaboljeti stomak, Amila Kahrović Posavljak približava nam hiperrealizam tranzicijske distopije, ambijent kao stvoren za drobljenje nade, pa će i fraza o onima što ‘tek zakoračuju u život’ voditi u kolektivno gubljenje tla pod nogama. Ako tu ima mjesta za budućnost, ona je takva da se do nje dopire kroz ušicu igle“, rekao je o romanu „Smrtova djeca“ Viktor Ivančić.

Roman „Smrtova djeca“ može se pronaći u Buybookovoj prodajnoj mreži u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te putem web shopa www.buybook.ba.

tačno.net
Autor/ica 19.10.2018. u 17:33