ANGAŽOVANI TEATAR GRADIMIRA GOJERA

tačno.net
Autor/ica 21.4.2018. u 09:26

ANGAŽOVANI TEATAR GRADIMIRA GOJERA

Nakon predstava Posljednji iz kaste strasti i Dobri ljudi u vremenu zla realiziranih u Zenici i u Sarajevu poznati sarajevski režiser i pisac Gradimir Gojer postavio je tekst savremenog crnogorskog pisca Željka Vušurovića Deportacija koji govori o stradanju veće skupine Bošnjaka koje su kao izbjeglice iz BiH u Crnu Goru 1992. tadašnje crnogorske vlasti uhapsile i isporučile Karadžićevim koljačima koji su ih ubili u Foči…

U produkciji Kulturnog centra iz Novog Pazara u Gojerovoj predstavi, uloge tumače Enver Petrovci, Jasna Ornela Bery, Vahid Džanković, Lemana Bećirović, Darija Badnjević i Dženana Džanić. Premijera je održana na sceni Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Dramaturšku obradu i prilagodbu kreirala je Svetlana Broz, a reditelj je sam napravio likovni okvir i odabrao muzička rješenja i kostimsku opremu.

Gojer tvrdi da ovim smjelim scenskim aktom koji je prvo ozbiljno stvaralačko suočenje sa ovom tragedijom, jednim iz niza zločina učinjenim nad bošnjačkim narodom, snažnije nego ikakvim svojim verbalnim političkim angažmanom, stvara ozračje za ozbiljna promišljanja o /ne/kažnjivosti zločina na ovim balkanskim prostorima. Kao intelektualac ne smijem šutjeti o stravičnim zločinima nad nevinim ljudima i moram sredstvima tvoračkog karaktera stvarati oblike angažiranog teatra.

Kreacije glumaca i odličan Vušurovićev tekst jemstvo su da se stara narodna poslovica „Zaklela se zemlja raju da se sve tajne doznaju“, potvrđuje i u našem vremenu ako ima hrabrih i samosvjesnih rukovodilaca kakav je producent ovog, za mene prevažnog projekta, Husein  Memić, koji su spremni na artistički način svjedočiti o učinjenom zlu, zaključuje Gojer.

Praizvedbi ove Vušurovićeve drame u prepunoj dvorani prisustvovali su između ostalih i dr. Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka i sandžačke SDA, akademik Šerbo Rastoder, glavni i odgovorni urednik crnogorskog nedeljnika Monitor Esad Kočan, predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH Ekrem Lekić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, književnik Enes Halilović… Posebno toplo  pozdravljen je Slobodan Pejović, inspektor MUP-a Herceg Novi u penziji, koji se već dvadeset šest godina jedini javno bori u Crnoj Gori za istinu o ratnom zločinu deportacije.

Na kraju izvedbe ove potresne drame ovacijama i dugotrajnim aplauzom su ispraćeni protagonisti i umjetnički saradnici i reditelj predstave. Prisutnima se obratio Gradimir Gojer  naglasivši važnost suočenja sa zločinima koji nisu kažnjeni, a koji su ovog puta, kroz porodičnu dramu teksta Željka Vušurovića, postali trajna opomena svima onima koji i danas razmišljaju isto kao i pre gotovo trideset godina.

tačno.net
Autor/ica 21.4.2018. u 09:26