Antifašista Silard

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.7.2019. u 08:06

Antifašista Silard

Alma Arnautovic – Anadolu Ajansı

U Kladnju sam sa skupinom antifašista iz cijele Bosne i Hercegovine i iz Hrvatske išao posjetiti dvije pećine, o kojima se iznimno malo zna, a nisu bile beznačajne u  antifašistikoj borbi Titovih partizana.

Čovjek koji nas je pozvao na ovaj pohod kroz slavni dio povjesti zove se Armin Silard, preživio je pakao Holokausta, danas je gorljivi antifašist i poklonik bogatog djela vojskovođe i državnika Josipa Broza Tita. Taj čovjek koji sa konstantnom vatrom u svom govoru o revolucionarnom putu Titove vojske nesmanjenom energijom širi čovjekoljubne misli i ne prestaje se diviti dobrim djelima Titovih partizana, živa je enciklopedija boravka Vrhovnog štaba i Tita na ovom području, na kojem je donosio i važne teze za odluke u Mrkonjić Gradu, u razgovorima sa Avdom Humom i Rodoljubom Čolakovićem, o čemu široka javnost malo zna.

Susret sa antifašistom Silardom otkrio mi je i sramnu činjenicu da su kladanjske vlasti ukinule ulicu koja je nosila časno ime Josipa Broza Tita.

Armin Silard pokazao je kako se nevelikim sredstvima, bez snažnije podrške (dapače, s  više negiranja!?!) može djelovati antifašistički, kako se može ostvarivati antifašistički upliv na mlade generacije, kako se brani antifašistički plam i ne da njegovo gašenje ni u kom obliku. Taj čovjek uspio je da aktu svakogodišnjih obilježavanja mjesta i događaja koji su presudno uticali na sazivanje ZAVNOBIH-a, odnosno gdje je on i projektiran, dade takav značaj da mu prisustvuju i članovi najbliže rodbine Josipa Broza Tita, kao što je to ove godine učinila i Titova unuka, Svetlana Broz, publicista, dramaturg, direktor NVO Gariwo i autor kultne knjige Dobri ljudi u vremenu zla, kao i Titova praunuka.

Ovakva događanja i podsjećanja na antičku borbu i pobjede Titovih partizana melem su na rane što nam ih svakodnevno nanose fašisti.

Ali, no pasaran!!!

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.7.2019. u 08:06