Antifašistička Liga: “Vrijeme je da se kaže ne”

tačno.net
Autor/ica 3.3.2016. u 19:14

Izdvajamo

  • Neka nitko ne živi u iluziji da je smjenom glavnog ravnatelja HRT sve završeno. Ne, sve tek počinje. Neka nitko ne misli da će također gotovo izvjesnom smjenom prvoga čovjeka SOA-e, sve završiti. Ne, sve tek počinje. Počinje razdoblje terora agresivne i bezobzirne manjine, često bliske pozicijama što ih je nemoguće opisati drugačije nego kao neofašističke, nad šutljivom, uplašenom, rezigniranom i egzistencijalno ucijenjenom većinom.

Povezani članci

Antifašistička Liga: “Vrijeme je da se kaže ne”

Nakon iznanadnog, i za sada neobrazloženog otkazivanja jučer zakazane sjednice Odbora za za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora Antifašistička liga RH osuđuje najavljenu smjenu glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije.

“Pri tome uopće ne vrednujemo ni na koji način dosadašnji rad g. Gorana Radmana, niti se upuštamo u obranu njegove osobe. Ono što ovom izjavom želimo, to je upozoriti da je preuzimanje HRT u najboljoj maniri državnih udara (osvojiti najprije institucije vlasti, s naglaskom na represivni aparat, potom medije) i s jasno artikuliranim revanšističkim ‘obrazloženjima’ tek početak drastičnih mjera kojima će vladajuća koalicija, a zapravo HDZ, pod krinkom formalne demokracije otpočeti ubrzani proces dokidanja demokracije i osobnih sloboda u Hrvatskoj”, stoji u prioćenju čiji sadržaj u cijelosti prenosimo:

Najoštrije osuđujemo najavljenu i, prema svemu sudeći, potpuno izvjesnu smjenu glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije. Pri tome uopće ne vrednujemo ni na koji način dosadašnji rad g. Gorana Radmana, niti se upuštamo u obranu njegove osobe. Ono što ovom izjavom želimo, to je upozoriti da je preuzimanje HRT u najboljoj maniri državnih udara (osvojiti najprije institucije vlasti, s naglaskom na represivni aparat, potom medije) i s jasno artikuliranim revanšističkim „obrazloženjima“ tek početak drastičnih mjera kojima će vladajuća koalicija, a zapravo HDZ, pod krinkom formalne demokracije otpočeti ubrzani proces dokidanja demokracije i osobnih sloboda u Hrvatskoj.

Neka nitko ne živi u iluziji da je smjenom glavnog ravnatelja HRT sve završeno. Ne, sve tek počinje. Neka nitko ne misli da će također gotovo izvjesnom smjenom prvoga čovjeka SOA-e, sve završiti. Ne, sve tek počinje. Počinje razdoblje terora agresivne i bezobzirne manjine, često bliske pozicijama što ih je nemoguće opisati drugačije nego kao neofašističke, nad šutljivom, uplašenom, rezigniranom i egzistencijalno ucijenjenom većinom.

Javnost u Republici Hrvatskoj mora biti svjesna činjenice da aktualna vlast neće prezati praktično ni od čega u ostvarivanju svojih ciljeva i to u najkraćem mogućem roku, a sredstva za to su čistke u medijima, policiji, obavještajnoj službi (u institucijama vlasti već se provode) i grubo zadiranje u obrazovni proces, kako bi se obrazovanje mladih prilagodilo krajnje konzervativnoj platformi, a povijest onome što bi vladajući željeli da je bila, a što ona nikada nije bila.

Dovođenju pod kontrolu medija, jer smjena glavnog ravnatelja HRT nije jedina “operacija“ što se na tome području provodi, slijedit će izbacivanje antifašizma i kao pojma, i kao civilizacijske vrijednosti iz javnoga života i demoniziranje antifašističke borbe. Kada će se govoriti o ljudskim pravima, bit će riječ o pravima pripadnika većinskog naroda, dok će pravo na slobodno izražavanje vlastitog mišljenja biti svedeno na pravo slaganja sa stanovištima aktualne vlasti.

Ako ćemo pasivno promatrati što se danas događa, gubimo pravo jadati se zbog onoga što će nam se dogoditi sutra. Vrijeme je da se kaže: NE! Sredstva demokratske borbe još su nam na raspolaganju. Još! Budemo li čekali, demokracija u Hrvatskoj bit će svedena na šuplju frazu, a građani na podanike.

Platforma 112 reagirala je na izvanrednu smjenu Gorana Radmana te postavljanje Siniše Kovačića za v.d.ravnatelja.

A.B. Stav

tačno.net
Autor/ica 3.3.2016. u 19:14