ANTIFAŠISTIČKI UMJETNIČKI AKT!

Gradimir Gojer
Autor/ica 2.3.2019. u 09:38

ANTIFAŠISTIČKI UMJETNIČKI AKT!

Foto: Fena

zapis u povodu kazališnog događaja „Kavkaski krug kredom“ u Narodnom pozorištu Sarajevo

Živimo u vremenu svakolike fašizacije koju producira diljem Europe, pa sljedstveno tome i kod nas, nadiruća desnica, kao svojevrsna pesnica udara liberalnog i divljeg kapitalizma. U toj i takvoj klimi potpune nezainteresiranosti moćnih gospodarsko-političkih gangova za stvaralaštvo i umjetnost, nastala je, kao svojevrstan odgovor angažirane kazališnosti, predstava Kavkaski krug kredom, potaknuta rijetko igranim Brehtovim dramskim tekstom.

Paolo Mađeli sa ansamblom Drame sarajevskog Narodnog pozorišta vraća ovom predstavom umjetnički dignitet teatru u našoj sredini.

Ali, možda je daleko značajnije stvaranje ovog antifašističkog akta koji djelotvorno rastvara mnoge rane našeg raća, ali još i više našeg poraća.

Dugo nisam prisustvovao, u najširem humanističkom smislu, angažiranijem aktu, koji moćnim redateljskim, likovno-muzičkim i glumačkim sredstvima razobličava oblike fašizacije.

To nije samo predstava koja od prve do posljednje minute okupira sva gledateljska osjetila. To je umjetnički akt koji svojim prizorima donosi katarzične doživljaje u surovost naše suvremene zbilje.

Predstava koju treba gledati publika svih godišta. Radi sveopće katarze.

Ako ona još ikome išta danas, u surovim bh. realijama, znači!?

Izvrsna u svojoj kazališnosti, Mađelijeva predstava vraća vjeru u moć i svrhovitost teatra danas, sad i ovdje!!! Prvoklasan umjetnički angažirani akt na pozornici Narodnog pozorišta u Sarajevu!

Trijumf umjetnosti nad našom fašiziranom stvarnošću.

Nestvaran i ljekovit događaj.

Gradimir Gojer
Autor/ica 2.3.2019. u 09:38