Benicio Del Toro dobio Počasno Srce Sarajeva: Ova nagrada je kao feniks

tačno.net
Autor/ica 21.8.2015. u 08:48

Benicio Del Toro dobio Počasno Srce Sarajeva: Ova nagrada je kao feniks

Oscarom nagrađenom glumcu Beniciju Del Toreu večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.

“Kao i svake godine dodjeljujemo ovu nagradu sa željom da se zahvalimo za filmsku izvrsnost i filmski doprinos. Benicio Del Toro je glumac sa kojim smo odrastali i koji nas je oduševljavao, inspirisao i ciji svaki novi film dočekujemo sa nestrpljenjem”, kazao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Potom je pred publikom Open Aira prikazan klip sa nekoliko najvećih i najreprezentativnijih uloga Benicija Del Torea od njegovih mladih dana do danas.

Nakon toga mu je Purivatra uručio nagradu Počasno Srce Sarajeva.

Del Toro je na našem jeziku pozdravio publiku.

“Dobro veče. Istinska mi je čast i predivno iskustvo biti ovdje i primiti ovu nagradu. Pitaju me po čemu je drugačija ova nagrada od ostalih koje sam primio. Za mene ova nagrada predstavlja hrabrost, odlučnost i predanost ciljevima, podsjeća me na pticu feniks. Hvala vam sto ste došli i sto podržavate ovaj festival 21 godinu i nastavite se brinuti za njega”.

“You better take care of it, man…”, poručio je Benicio kroz smijeh.

“Zadnji put sam u Sarajevu tražio glumce i posrećilo mi se. Neki su danas u ovom filmu, Feđa, Antonio i drugi. Njihov je talent ovaj film učinio mnogo boljim i hvala im na tome. Film ne pripada meni, nego pripada publici i ovaj film želim posvetiti svima vama, Sarajevu”, rekao je Fernando León de Aranoe, režiser filma “Savršen dan” (A Perfect Day) u kojoj je Del Toro nastupio u glavnoj ulozi.

Film je premijerno prikazan u programu Directors’ Fortnight nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Cannesu.

Film će biti prikazan u najvećem festivalskom kinu u okviru Open Air programa, a vlada veliki interes za film, pa su postavljene i dodatne stolice.

Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade su Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

Nagradu Počasno Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica i rediteljica Agnès B, koja je također i pokroviteljica festivala.

Slavni glumac će u okviru Sarajevo Film Festivala također održati predavanje za učesnike programa Talents Sarajevo, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza. Od svoga osnivanja 2007. godine, Talents Sarajevo je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

Del Toro je tokom dosadašnje karijere osvojio mnoštvo nagrada uključujući nagradu Oscar Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha “Putevi droge”, kao i nominaciju za Oscara za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua “21 gram”. Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri “Che”, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom Goya u Madridu, Španija.

Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao Dario u ostvarenju Johna Glena “Dozvola za ubijanje”, rame uz rame Timothija Daltona u ulozi Jamesa Bonda. Pored Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu “Putevi droge”, Del Toro je osvojio i niz drugih značajnih priznanja, uključujući Zlatni globus, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, Srebrenog medvjeda Filmskog festival u Berlinu, te priznanja Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Čikaga.

Del Toro je tokom karijere, na podjednako oduševljenje gledalaca i kritike, surađivao sa brojnim sjajnim rediteljima uključujući Paula Thomasa Andersona, Olivera Stona, Roberta Rodriqueza, Petera Weira, Georga Huanga, Abela Ferraru, Guya Ritchija, Sean Penna, Susanne Bier i Terry Gilliama.

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je “Sicario” Denisa Villeneuvea u kojem su uloge ostvarili Emily Blunt i Josh Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar 2015.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 21.8.2015. u 08:48