Nova međunarodna nagrada za Dinu Mustafića

Bh. dokumentarac “Transforming tomorrow” osvojio Grand Prix na 7. Green Montenegro International Film Festivalu

tačno.net
Autor/ica 3.8.2021. u 14:50

Bh. dokumentarac “Transforming tomorrow” osvojio Grand Prix na 7. Green Montenegro International Film Festivalu

Dokumentarni film “Transforming tomorrow”, bh. reditelja Dine Mustafića, osvojio je Grand Prix nagradu na sedmom Green Montenegro International Film Festivalu koji je održan od 31.07. do 02.08. na Žabljaku.

Film “Transforming tomorrow” nastao je u produkciji Udruženja za kulturu i umjetničko stvaralaštvo “Panglas” i nagrađeno je u konkurenciji 42 prikazana filma, a odluku je donio internacionalni žiri u sastavu: predsjednik žirija hrvatski reditelj, Daniel Pavlić, reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Draško Đurović, te reditelj i producent iz iz Južne Koreje, Dong Hee Chun.

U obrazloženju žirija stoji da reditelj filma “Transforming Tomorrow”, Dino Mustafić, dokazuje da je talenat za sve umjetničke žanrove globalni dar i da se izmještanjem iz jednog u drugi – iz teatra u film, samo dobija na raskošnosti tog dara. „Ironijom kojom veliča uspjeh multinacionalnih kompanija koje prave sopstvene proizvodne spomenike za bolje sutra, na kostima poginulih, uživajući u ekstazi potrošačkog raja, autor pravi model novog nam života, gdje je reklama čin kapitalističkog kanibalizma kojem svi od devedesetih težimo. Ovim filmom podignuvši žanr ekologije na nivo super angažovanog filma, uzdiže se i sam film kao medij, na nivo sa kojeg vjerujemo da je umjetnost važna i da postoji bolje sutra te Grand Prix za ovaj film predstavlja drsku nagradu za siromaštvo duha kojim smo okruženi i protiv kojeg se ovaj festival sam bori u šumama Durmitora, baš danas“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Govoreći o ovoj nagradi, bh. reditelj Dino Mustafić istakao je da je sretan što je film koji je nastao iz divljenja prema aktivistima, borcima za bolje sutra, prepoznat i nagrađen na ovom međunarodnom festivalu u Crnoj Gori. „Preko tih junaka koji iz svojih nevladinih organizacija, svojevrsnih oaza pobune i slobode mišljenja, godinama rade u svojim sredinama da skrenu pažnju ili da se izbore za istinu i pravdu, koja se namjerno marginalizira kupovinom, šutnjom, korupcijom lokalnih vlasti, ako hoćete i pojedinih medija, shvaćamo koliko je bitno obznaniti glas u javnosti koji doprinosi pothvatu spasavanja naše zemlje; sa mudrošću, ali također i sa strašću, ponekad i sa bijesom. Da, sa žestokim bijesom pravednika! Ovaj film je zahvala takvim ljudima“, naglasio je Mustafić.

Transforming tomorrow je film ironičnog naslova koji je radni moto multinacionalne kompanije Mittel Steel sa svojim postrojenjima u BiH. Beskrupulozni u profitu, godinama “prikrivaju” svojim radovima tragove zločina u rudniku Omarska kao mjestu jednog od najstrašnijih logora devedesetih, na kraju 20. stoljeća. Potom se te rude tope u zeničkim postrojenjima željezare bez ekoloških standarda, truje se stanovništvo koje je po broju oboljelih od plućnih bolesti, najviše karcinomima, među prvima u Evropi. Sve završava u legurama, kao velika željezna instalacija u čast londonske olimpijade, senzacija zvana ArcelorMittal 0rbit, visine 114,5 metara, Olimpijski toranj. U tom trijumfu imaginacije objektivno se mogu naći i ostaci mrtvih logoraša i duše otrovanih.

GMIFF našao se na međunarodnoj listi ekoloških manifestacija „Green Film Network“ i time se pozicionirao među 40 najboljih ekoloških festivala na svijetu. Filmski program podijeljen je u 3 kategorije: Ekologija, Ekologija duše te Promotivno turistički filmovi. Pored priznanja za drugo i treće mjesto u pomenutim kategorijama dodjeljuje se i Grand Prix za najbolje ostvarenje na festivalu koje je ove godine pripalo našem filmu “Transforming tomorrow” koji je već nagrađen na prošlogodišnjem festivalu AJB DOC kada je i premijerno prikazan.

tačno.net
Autor/ica 3.8.2021. u 14:50