Bh. umjetnici Mayi Sar nagrada Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice

tačno.net
Autor/ica 29.1.2014. u 10:34

Bh. umjetnici Mayi Sar nagrada Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice

Nagrada dodijeljena za iniciranje regionalnog projekta “Moj je život moja pjesma”

Bosanskohercegovačkoj kantautorici Mayi Sar jučer je u Zagrebu uručena nagrada za iniciranje regionalnog projekta “Moj je život moja pjesma”, prenosi Anadolu Agency.

Nagradu je dodijelila Evropska asocijacija za borbu protiv raka grlića materice (ECCA), a uručena je u uredu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, pod čijim je pokroviteljstvom projekat realiziran u Hrvatskoj.

“Nagrade su svakako poticaj za dalji rad, ali ono što me čini vrlo ponosnom jeste činjenica da je broj preventivnih pregleda žena u BiH porastao za 10 posto, što je izniman uspjeh i direktan rezultat akcije”, kazala je Maya Sar nakon dodjele nagrade.

Mayina autorska pjesma “Moj je život moja pjesma” koju izvodi sa hrvatskom pjevačicom Ninom Badrić, makedonskom Karolinom Gočevom i srbijanskom pjevačicom Aleksandrom Radović postala je popularna već nakon premijernog emitiranja krajem 2010. godine, a na YouTubeu je zabilježila nekoliko miliona pregleda, saopćeno je iz agencije Gramofon Sarajevo.

Akcija započeta u Bosni i Hercegovini dobila je pažnju u široj regiji, a kulminirala je koncertnim promocijama projekta održanim u Sarajevu i Zagrebu.

Mayi Sar je za ovaj projekat prije nekoliko godina uručena i Nagrada za humanost Internacionalne lige humanista kojom je odato priznanje ovom projektu čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti redovitih liječničkih pregleda i pravovremenoj prevenciji HPV virusa.

Međunarodna sedmica borbe protiv raka grlića materice obilježena je od 20. do 26. januara u cijelom svijetu.

Rak grlića materice je drugi po učestalosti kod populacije žena, odmah iza raka dojke i čini 10 posto svih malignih tumora kod žena. Redovni pregledi i Papanikolau test mogu otkriti prve promjene na grliću materice i ukazati na razvoj karcinoma, poručuju stručnjaci.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 29.1.2014. u 10:34