Black Chicken Leg Revival

tačno.net
Autor/ica 16.12.2014. u 20:21

Black Chicken Leg Revival

Jezgro muzičkog sastava Black Chicken Leg, sačinjeno od nekolicine stolačkih muzičkih entuzijasta, nastalo je u Mostaru 1998. godine. No, zahvaljujući izraženoj naklonosti utemeljitelja prema istraživanju različitih muzičkih pravaca i poprilično ograničenoj instrumentalnoj postavi (bubanj, bas, gitara, vokal), sastavu se uskoro pridružuju novi članovi. Krajem 1989. godine sastav broji sedam muzičara, odnosno svoj muzički arsenal proširuje saksofonom, akustičnom gitarom, udaraljkama, te ženskim vokalom. Također, ubrzo se širi i područje njihovog djelovanja koje je u početku bilo ograničeno na nastupe u klubu „Benat“ u Gnojnicama. Uslijedili su nastupi u Mostaru i okolini i već nakon godinu dana sastav je uspio izrasti u svojevrsnu lokalnu klupsku atrakciju.

U periodu koji je uslijedio (1999.-2009. godine), sastav uspješno nastupa u brojnim bh. klubovima (Start – Široki Brijeg, Kalamus – Mostar, Carpe Diem – Posušje, City Pub – Sarajevo, Flamingo – Ljubuški, Pivnica – Zenica, Stolica – Mostar…), te ostvaruje suradnju sa velikim brojem muzičara u svojstvu aktivnih članova (Jelena Milušić, Mirela Bunoza, Inga Bodul…) ili gostiju (Orhan Maslo – Oha, Branko Šukovez, Marin Zadro…). Vrijedno je spomenuti i kako je tokom 2000. godine Black Chicken Leg zabilježio preko 180 nastupa u BiH, uz povremene izlete u Hrvatsku (Zadar, Umag, Opuzen…).

2010. godine, dijelom zbog privatnih i poslovnih obaveza – a u dobroj mjeri i zbog naglog opadanja interesa vlasnika klubova prema ugošćavanju velikih muzičkih pogona – dio članova napušta sastav koji, uz određene izmjene u programu, nastavlja djelovati u četveročlanoj postavi.

Black Chicken Leg Revival, odnosno ponovno okupljanje članova muzičkog sastava koji je na poseban način obilježio lokalnu klupsku scenu u prvom desetljeću 21. stoljeća i u dobroj mjeri učestvovao u njenom izgrađivanju i profiliranju, događaj je koji će zasigurno obradovati one nešto starije poklonike dobrog zvuka koji će se prisjetiti – nažalost, moramo to primjetiti – nekih boljih vremena, a i one mlađe koji će, ukoliko izdvoje par sati vremena u šta iskreno vjerujemo, osjetititi dio atmosfere koja nas je donedavno okruživala te pronaći nešto za sebe.

OKC Abrašević, petak 26. prosinac/decembar 2014. godine 21:30 h

tačno.net
Autor/ica 16.12.2014. u 20:21