BOOKSTAN. NO EAST, NO WEST. Prvi internacionalni festival književnosti Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 7.7.2016. u 13:57

BOOKSTAN. NO EAST, NO WEST. Prvi internacionalni festival književnosti Sarajevo

Povodom obilježavanja 20 godina vlastitog rada Izdavačka kuća Buybook pokreće Bookstan, internacionalni festival književnosti koji će svake godine u Sarajevu okupljati najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore i autorice.

Kurator prvog izdanja festivala bit će bosanskohercegovački i internacionalni književnik Aleksandar Hemon koji je odabrao moto “No East, No West” kao centralnu temu Festivala. Zahvaljujući Hemonu i saradnji sa Buybookom u Sarajevo stižu prestižni autori, agenti, kritičari i urednici. U centralnom programu Festivala bit će predstavljeni Mona Eltahawi, John Freemana, Rabih Alameddine, Kamila Shamsie, Rawi Hage i Amila Buturović. Zemlja u fokusu će biti Turska sa autorima Ece Temelkuran i Mariom Levijem. U regionalnom programu autore će predstaviti izdavači Fraktura iz Zagreba, Buka iz Beograda i Dobra knjiga iz Sarajeva, a Buybook će promovirati niz bosanskohercegovačkih autora i autorica čije je naslove objavio u vlastitom izdanju.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare/ke, kao i specijalni mini sajam knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača.

Realizaciju prvog Bookstana podržali su: Kanton Sarajevo – Ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fond Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Goethe-Institut, Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Sarajevo, Ambasada Republike Turske, Ambasada Kanade, Igepa i Dobra knjiga Sarajevo, i drugi partneri.

bookstan1

tačno.net
Autor/ica 7.7.2016. u 13:57