„Borgesov Tigar“ Pavla Hegeduša

tačno.net
Autor/ica 5.6.2013. u 08:09

„Borgesov Tigar“ Pavla Hegeduša

„ … Put čovjeka vodi kroz same simbole
Što motre ga prisno, a duh im se divi. …“

                      (iz Suglasja Charlesa Baudelairea)

 Piše:  Nebojša Janić

  1. Od znaka do tigra

… Dug je put. I nije završen. Jer tigar je samo etapa na putu, kao što je i znak samo početak (a i mogući završetak, rekao bi možda i sam Borges), početak komunikacije putem simbola. Znakovi i značenja se pretapaju, mimikrijski slijede tigrov obrazac, djeluju stopljeni gdje ih ne bismo ni slutili, oslikavaju se u nesagledivim dubinama, širinama, visinama…

  1. Tigar – to sam ja!

Onaj koji se stapa sa svojim motivom je slikar, on je taj koji u sebi i drugima pronalazi zajedničke fraktale neprepoznatljive i skrivene za osjetila nas običnih ljudi. Svojom začudnom imaginacijom u bilo kojem umjetničkom stilu (od nadrealizma do hiperrealizma, od pop-arta do plakata) autor nas odvodi u svijet samo jednog motiva i beskonačnih analogija novonastalih ideja. Gdje prestaje zbilja počinje metafora.

  1. א alef

Izložba obuhvaća dvadesetak slikarskih platna galerijskog formata izvedenih u tehnici ulja i akrila s motivima koji variraju od početnog znaka i slova, preko tigra i njegove šare u različitim organskim oblicima (leptiri, školjke), sve do grafijskih preslagivanja i poigravanja s volumenom  i prostorom na plohi slike (perspektivom)  te samom kompozicijom.  Ovom izložbom Pavle Hegeduš nastavlja svoje istraživanje na relaciji odnosa slike, ideograma i znaka.

 Otvaranje izložbe akademskog slikara Pavla Hegeduša bit će u četvrtak, 6.6.2013. godine u 19 sati u Galeriji Vernissage u Osijeku, Trg Ante Starčevića bb, pothodnik.

tačno.net
Autor/ica 5.6.2013. u 08:09