Božica Jelušić: GLJIVE NA PANJU, NARODI U …..STANJU

Božica Jelušić
Autor/ica 22.2.2020. u 16:09

Izdvajamo

  • Poricanje sramnih zločina, kočoperenje ultra domoljubljem i krvnim slikama, pljuvanje istini uoči- zar je to naš svijet i naša stvarnost, na koju ste nas osudili? Drugi da se srame u vaše ime, da pokrivaju vaše deficite umne i moralne, da brane od vaše pohlepe svaki kvadrat zavičajnog prostora, svako drvo i svaku litru izvorske vode, koja je dar svim ljudima svijeta?

Povezani članci

Božica Jelušić: GLJIVE NA PANJU, NARODI U …..STANJU

Sad zbilja, na rubu da ovom cirkusu okrenem leđa: zgadili su mi se mediji koji “huškaju na solidarnost” sa sponzorušama i umjetnim nacionalnim simbolima, a zanemaruju prave žrtve socijalne i gospodarske politike, jer ne vrijede pišljiva boba. Dosta je Avetnjaka, Severina, masona i njihovih “skrušenih ispovijedi”, dosta glupavih klipana koji drže “ćaćinu zastavu” i gaze ljude po cesti nekažnjeno, a za razonodu ispikaju noževima zaručnice i pola društva, također nekažnjeno, dosta otimača i hajdučije, koja svoje “kršne protagoniste” opskrbljuje lovom i dobrima za četiri generacije. Svi jedni druge drže za jaja i imaju zašivena usta i amneziju, svi su upleteni u zmijsko klupko: izvana se igraju transvestita i klauna u smiješnim odorama, dok iznutra dijele lovu, položaje, beneficije, mirovine, medalje i odličja, ne bi li ostavili dojam i privid “nove vlastele”, koja treba sakriti duhovnu bijedu, taštinu, neukost.

Zmajevi i lente, kapice i šeširi, insignije i križevi, lanci i prstenje- purgativ za normalan svijet, da se ispovraća na svu tu farsu od lažnoga gospodstva, viteštva i odabranosti. “Po djelima će vas vašim poznati” i tako će vas generacije pamtiti! Poricanje sramnih zločina, kočoperenje ultra domoljubljem i krvnim slikama, pljuvanje istini uoči- zar je to naš svijet i naša stvarnost, na koju ste nas osudili? Drugi da se srame u vaše ime, da pokrivaju vaše deficite umne i moralne, da brane od vaše pohlepe svaki kvadrat zavičajnog prostora, svako drvo i svaku litru izvorske vode, koja je dar svim ljudima svijeta?

Gutamo poniženja, gušimo se u “civilizaciji smeća”, gledajući kako se u skupim autima voze BEZNAČAJNI ZNAČAJNICI, kako nepotrebna i skupa osiguranja čuvaju ljude kojima i ovako nitko ništa neće, jer su obično trunje na vjetru, a tobožnju “vrijednost” daje im privremeni položaj. Svjetski se državnici voze podzemnom željeznicom, biciklom, javnim prijevozom. Biraju povrće na gradskoj tržnici, idu u kino, piju kavu sa svojom djecom i partnerima na javnim mjestima. Naše Barbike i klipani “mere-nemere”, imaju osobna osiguranja i pratnje, na skupim dnevnicama, oni se pola godine “odmaraju od nerada” za istu plaću, da ne bi bili u depresiji i šoku, kad izgube izbore. Prestrašno.

Blesavost i prikraćenost, taština, sarkazam prema kritičkoj javnosti, ostrašćenost u strančarenju i ideološkom kodu, kao paradigma; nazadnjaštvo, gluparanje, čitanje s papirića, obrazovanje tipa “meni su rekli”, opća nepismenost i neusmenost- to je slika političkog života u Hrvatskoj, s rijetkim iznimkama, koje nikako da isplivaju na površinu. Nekako mislim da je Milosz sve to opisao i predvidio u “drugoj Europi”, no eventualni dodatak iz nečijeg pera trebao bi glasiti “Šuplja Europa i gljivarske državice na njenim panjevima”. Tamo gdje su nekada stajali “Hrastovi koje obaraju”, da se na koncu naslonim i na Malrauxa.

Božica Jelušić
Autor/ica 22.2.2020. u 16:09