Božica Jelušić: SAN I STRAST

Božica Jelušić
Autor/ica 17.7.2017. u 16:21

Izdvajamo

  • "Shvati da je djelo koje nastojiš stvoriti iznad svega. Sanjati znači pronaći sebe. Bit ćeš Kolumbo svoje duše. Tražit ćeš svoje zemlje. Dobro vodi brigu da tvoj pravac bude ispravan i da tvoji instrumenti ne griješe".

Povezani članci

Božica Jelušić: SAN I STRAST

Razmišljam o riječima SAN I STRAST. Kolika je njihova važnost, koliko su presudne u ljudskom životu i trajanju. Imati svoj san, boriti se za svoj san, raspoznati ga, slijediti ga, biti ga dostojan. Ne napustiti ga i kad se drugima čini smiješan, dosadan, neostvariv, nerealan (jer da je realan, i ne bi mogao biti san). Naime, dok život podržava “pravocrtnu istovjetnost” (Pessoa) san je arabeska, nema jednakih linija i moraš paziti da se ne zamotaš, zamrsiš i ne izgubiš u pregibima i prepletima. Isti Pessoa veli: “Shvati da je djelo koje nastojiš stvoriti iznad svega. Sanjati znači pronaći sebe. Bit ćeš Kolumbo svoje duše. Tražit ćeš svoje zemlje. Dobro vodi brigu da tvoj pravac bude ispravan i da tvoji instrumenti ne griješe”.

Strast, također, ne posjeduje mnogo ljudi, ali ogroman broj jedinki fingira strast, pokušavajući tijelom, dušom, postupcima i riječima postići neku silovitost, uzburkanost, čulnu prenapregnutost i eruptivna pražnjenja, koja su veoma blizu masovnoj histeriji, dok sa strašću imaju mnogo manje veze. To je, jednostavno, način izgaranja, način unosa energije, gorljivosti, uvjerenja, znanja, predanosti, u neki posao, ideju ili cilj. Prevođenje mćne “svemirske struje” u dnevni život, buđenje drugih, rasipavanje iskara, koje mogu izazvati konstruktivne požare, bez iskre uništenja. Makar, nije posve beskorisno i sumanuto izgorjeti u svojoj strasti. Ponekad, kad govorim ili djelujem u široj sredini, među slušateljima, oni kažu kako su “osjetili energiju” i primili poruke i pouke.

To je stoga, što ja vjerujem da samo riječ nabijena energijom ima učinak i ostavlja utisak, a tek kad je pojačamo strašću, ostvaruje se i magijski učinak, ma koliko kratkotrajan. Vjerujem da mnogi već znaju što znači hebrejska čudotvorna riječ ABRAKADABRA. Ona veli: “Šalji svoju munju do smrti”. Ili pusti da te samoga satre u prah i pepeo. Ne bi bilo loše učiniti to danas, na ovako simboličan datum!

17, 7. 2017

Flora Green

Božica Jelušić
Autor/ica 17.7.2017. u 16:21