Bravo majstore: Film Danisa Tanovića dobio Srebrnog medvjeda, Nazif Mujić najbolji glumac Berlinalea

tačno.net
Autor 16.2.2013. u 19:24

Bravo majstore: Film Danisa Tanovića dobio Srebrnog medvjeda, Nazif Mujić najbolji glumac Berlinalea

Nazif Mujić koji tumači glavnu ulogu u filmu Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” dobio je nagradu Srebrni medvjed za najboljeg glumca ovogodišnjeg Berlinalea. Također, i sam film je dobio Srebrnog medvjeda, što je nagrada koja se smatra drugom najprestižnijom nagradom Filmskog festivala u Berlinu.
Nazif Mujić i Danis Tanović u BiH se vraćaju s novim nagradama (Foto: AFP)

Ovaj film je danas dobio i priznanje Ekumenskog žirija 63. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu.

Grand Prix ovogodišnjeg Berlinalea, odnosno nagrada Zlatni medvjed, pripao je filmu “Child’s Pose”, rumunskoj tragikomediji u režiji Calin Peter Netzer.

Film “Epizoda u životu berača željeza” baziran je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život – očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

tačno.net
Autor 16.2.2013. u 19:24