Britanci populariziraju umjetnost s 22 tisuće oglasa!

tačno.net
Autor/ica 9.8.2013. u 15:04

Britanci populariziraju umjetnost s 22 tisuće oglasa!

U sklopu velike kampanje namijenjene popularizaciji umjetnosti među Britancima, diljem te zemlje u ponedjeljak počinje najveći svjetski sajam umjetnosti na otvorenom “Art Everywhere”, u sklopu kojega će 60-tak odabranih radova britanskih umjetnika biti izloženo na 22 tisuće oglašavačkih mjesta.

Od jumbo plakata i autobusnih postaja do supermarketa i shopping centara, u sklopu projekta “Art Everywhere” (Umjetnost posvuda) od 12. pa sve do 25. kolovoza 57 umjetničkih djela bombardirat će Britance sa svih strana, dok će odabrani radovi biti postavljeni na dvije tisuće londonskih autobusa i tisuću prepoznatljivih crnih taksi vozila, piše britanski The Telegraph.

Djela su odabrana online glasovanjem a među njima su radovi Luciana Freuda, Francisa Bacona, Davida Hockneya, Sarah Lucas i Damiena Hirsta. No, nisu svi radovi suvremeni – njih je tek 23, a nacionalni izbor broj jedan je “The Lady of Shalott” Johna Williama Waterhousea iz 1888., nakon čega slijedi “Ophelia” Johna Everetta Millaisa iz 1851.-1852.

Projekt je danas svečano otvorio Sir Peter Blake, autor covera za album skupine Beatles “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, u jednom od londonskih shopping centara gdje je na jumbo plakatu izložena reprodukcija njegovog djela “The Meeting or Have a Nice Day Mr Hockney”.

Damien Hirst, čije se djelo “Pardaxin” (2004.) nalazi na 48. mjestu, kazao je kako je riječ o izvanrednom projektu koji daje javnosti pravo odlučivanja. “Umjetnost je za svakoga i svi kojima je dostupna od nje imaju koristi. Taj projekt daje glas javnom mnijenju i priliku ljudima da sami odaberu što žele gledati na svojim ulicama”, kazao je Hirst.

Utemeljitelj projekta Richard Reed nada se da će umjetnost na ulici privući pozornost velikog broja ljudi a, ako ništa drugo, barem ponekom prolazniku izmamiti osmijeh na lice. “Ako ne možemo prosječnog čovjeka namamiti da uđe u galeriju, možda možemo umjetnost iz galerije prenijeti na ulicu”, kazao je.

tportal

tačno.net
Autor/ica 9.8.2013. u 15:04