Ciklon Yasi hara Australijom, u Townsvilleu valovi visoki 9 m!

Ne sjećam se kada mi se kuća ovako jako tresla. Kombinacija jakog vjetra i kiše proizvodi zastrašujući zvuk, rekao je vijećnik Ross Sorbello zabarikadiran u svojoj kući

 

>>> Posljednja informacija (po australskom vremenu) 

2.45 – Stanovnici grada Tullyja su prijavili oštećenja krovova kuća koje je oštetio vjetar. Vijećnik Ross Sorbello je istaknuo kako je vjetar doslovno otpuhao krovove kuća.

2.10 – Vlasti grada Townsvillea su izvijestile kako za sada ne znaju koliko će kuća uništiti oluja. U gradu su zabilježili val visine 9,5 metara, tri metra više od očekivanog. Posljedice ciklona će moći utvrditi tek nakon što oluja prođe to područje.

 1.44   – Nakon što je žarište Yasija prošlo kroz mjestašce Mission Beach Boyd Scott rekao je za Sky news kako gleda u prekrasno nebo puno zvijezda. “Nije mi bilo puno drugačije od Larryja. Sve je tako mirno od prolaska ciklona”, tvrdi Boyd. 

 1.05 – Katastrofalni ciklon Yasi udario je u obalu Queenslanda iza ponoći po lokalnom vremenu. Ciklon je sada u punoj snazi, demonstrira silu. Prvi se na udaru našao mali gradić Mission Beach, a odmah nakon njega Innisfail. 

Vjetrovi ruše sve pred sobom i dosežu brzinu od 300 km/h. Kao u filmovima katastrofe krovovi lete po ulicama poput igračaka, stabla se ruše po cestama, a automobili klize ulicama. Iz minute u minutu kiša sve jače lijeva. Do udara ciklona svi su stanovnici otišli u skloništa ili se zabarikadirali su svoje domove. Ciklon će Queenslandom bjesniti četiri sata. 

– Na nama je sada da čekamo. Više se ništa ne može napraviti. Naleti vjetra su sve jači i jači. Kroz prozor sam vidio kako vjetar otkida krov sa zgrade preko puta naše. Glavni evakuacijski centar još ima struje, ali veći dio regije prema mojim saznanjima ostao je bez električne energije. Nećemo znati koliko će teška šteta biti sve do četvrtka popodne dok se sve ne smiri – rekao je predsjednik regionalnog vijeća Bill Shannon. 

– Kuća mi podrhtava pod naletima vjetra. Sada smo u fazi puno goroj nego kada nas je pogodio ciklon Larry. Ne sjećam se kada se kuća ovako jako tresla. Kombinacija vjetra i kiše proizvodi zastrašujući zvuk – kaže vijećnik Ross Sorbello.

Bez struje je ostao grad Townsville, Innisfail i dio Cairnsa. Mediji javljaju kako struje nema 89.000 domova. Još oko ponoći vjetar je puhao sve jače i jače vitlajući krovovima kuća kroz zrak. Bez struje je ostao i najveći evakuacijski centar u Cairnsu gdje je smješteno 2500 ljudi. Nekoliko minuta prije glavnog udara vjetrovi su puhali 290 km/

24sata.hr

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI