Čitalačka kriza i kritičko mišljenje

Harun Čilić
Autor/ica 12.3.2022. u 11:27

Čitalačka kriza i kritičko mišljenje

Evidentno je da se u modernim društvima njeguje trend efikasnosti, brzine i iznimne učinkovitosti. Pritom, uvjetno rečeno „nedjelotvorne“ tehnike i metode rada prema tim standardima se odbacuju i zamjenjuju „boljim“. U aktivnosti koje su doživjele takvu jednu kvalitativnu „reformu“ se ubraja i čitanje, kao sastavni dio kognitivnog razvoja, usložnjavanja moždanih funkcija i oplemenjivanja duha. Upravo oplemenjivanje duha sa obogaćivanjem vlastitih saznanja i ohrabrivanjem kritičkog mišljenja kod čitaoca sugeriše tu aktivnost kao pogodnu i poželjnu za sve uzraste.

Međutim, moglo bi se reći da je čitanje u dobroj mjeri potisnuto pred modernim softverskim i informatičkim rješenjima koja su utemeljena na određenom kreativnom doprinosu u vidu integracije savremenih načela brzine pretrage i dostupnosti. Taj aspekt je zaista vrijedan hvale, ali nestanak „dubokog čitanja“, koje obuhvata analiziranje, povezivanje i jedno snažno utiskivanje u memoriju, reducira pravilan rast i razvoj određenih kognitivnih procesa, a pritom nedostatak takvog načina čitanja čini pojedinca znatno manje produktivnim i kreativnim. Zatim, reduciranje darovitosti, sistematizacije, jezičkog razvoja i na kraju nedovoljno motiviranje za razvoj mišljenja i stavova. Sve pobrojane stavke pate zbog tog doprinosa.

Nadalje, kako smo u tekstu naveli, obavili smo istraživanje da bismo uspjeli otkriti kako najbolje mlađoj populaciji predstaviti kritičko mišljenje, te kako ga adekvatno ispromovisati. Svjesni smo te čitalačke krize kod adolescenata i općenito mlađe populacije (iako ne isključujemo pojavu iste i kod drugih starosnih grupa), svjesni smo i razumijemo negativne posljedice određenog softverskog razvoja, stoga smo i kroz ovaj tekst pokušali podići svijest o važnosti čitanja odabranih autora: Viktora Ivančića, Nerzuka Ćurka, Drage Bojića, Đurđice Čilić i drugih.

Čitanjem djela ovih autora nećete samo biti potaknuti na razmišljanje i analiziranje, nego ćete se zabaviti i nasmijati, moći ćete percipirati zbilju na drugačiji način, doći ćete do novih informacija, uspjet ćete se pronaći u iskustvima autora, a neki od vas će društvenu istinu doživjeti i čuti po prvi put. Ipak, neka će djela izazvati ogorčenost zbog nepravde.

Vaše utiske, preporuke i razmišljanja ne čuvajte samo za sebe, podijelite je sa svojim prijateljima i poznanicima, te na kraju razmjenite mišljenja jer „veliki umovi raspravljaju o idejama”, rekla je Eleanor Roosevelt.

Harun Čilić
Autor/ica 12.3.2022. u 11:27