Concept Story – ”Napadni bijelo” Jasenke Kratović u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 16.2.2016. u 11:39

Concept Story – ”Napadni bijelo” Jasenke Kratović u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizira predstavljanje koncepta ”Napadni bijelo” Jasenke Kratović u Zvonu.

Ono što podrazumijeva dileme tokom kreativnog procesa koji se dešava u samoći, autorica dijeli sa publikom, vodeći ih kroz objavljene i tekstove nastale tokom pripreme postavke u Zvonu.

Izložba/koncept biće otvorena sutra (srijeda, 17. februar) u 21.00 u galeriji Zvono, Obala Maka Dizdara 10.

Nastanak književnog djela nerijetko podrazumijeva samoću autora i autorice, a slično je i sa drugim oblicima kreativnog izražavanja.
Ono što su pisanje i brisanje, dileme, strahovi i analiza napisanog te u konačnici ili prije svega, strah od bijele površine papira, ostaje dio neotkrivenog.

Rad na književnom tekstu možemo uporediti i sa putovanjem kroz jednu noć ispunjenu susretima sa prijateljima u nekom kafe prostoru, očekivanjima i njihovom realizacijom, trenucima u kojima će nešto pomoći ličnoj inspiraciji i motivaciji, ili potpuno demotivirajućim susretima, nakon kojih ostaje praznina, poput one na kompjuterskom monitoru sa koje ravnodušno, ne sudjelujući u autorskoj muci, posmatra word.

Na razotkrivanje kreativnog procesa ili ”napada na bijelo” povešće nas Jasenka Kratović kroz konceptualnu postavku u Zvonu na kojoj su prikazani fragmenti iz literarnih radova, kako onih objavljenih, tako i tekstova u nastanku uz poneku intervenciju u realizaciji njenih prijatelja ili posvete u tekstu prijateljima, pošto je interakcija sa njima neodvojivi dio onoga što utiče na književnu inspiraciju.

Uz elemente pozdravne i odjavne špice, koja uokviruje svako iskustvo, na Jasenkinoj postavci u Zvonu pronaći ćemo i dijelove iz njene knjige ”Samo da telefon ne promijeni boju” u kojoj od fragmenata svakodnevice plete autoironijsku i duhovitu mrežu, ispunjenu analizom i propitivanjem. U toj mreži nalaze se sve dileme tridesetih o kojima autorica iskreno progovara i u kojima se pronalazi svaka iskrena čitateljica. Od iščekivanja ljubavi do zamjerki kada postoji, pravih muškaraca u pogrešno vrijeme i onih pogrešnih koji će se svako malo pojavljivati u svojoj beznačajnosti, do trenutaka kada cijeli prostor poprimi boju emocije koju osjeća, o čemu čitamo u naslovnoj priči.

Jasenka piše  i o sitnim ženskim trivijalnostima, o onome što nismo znale a mogle smo u dvadesetim i onome što znamo, ali nam malo mrsko u tridesetim.

Dio izgovora kao vješto iskonstruisanog odbrambenog mehanizma pronaći ćemo i u intimnim bilješkama u Zvonu, a ti osmišljeni izgovori svojstvo su svakog mislećeg bića, uz činjenicu da o njima bez straha progovaraju oni/e koji su odavno odlučili/e da mišljenje okoline nije jedini putokaz za vlastito djelovanje.

U pjesmi ”Oslobađanje kreativne energije” Jasenka piše: Mala bijela olovka/Nešto bi da kaže/Ali ima loš rukopis/Pa je stid/Onda joj kupim svesku-svaštaru/Jeftinu/Bez skupocijenih stranica svilenkastog papira/Da u nju upiše sve/Onako kako joj dođe/Da mirno pošara misao /Kad joj se ne svidi/I nemarno napravi greške/da ih svako vidi. Dio oslobađanja kreativne energije su i zapisi nastali istovremeno kad i postavka, napisani u trenutku, ogoljeni pred publikom, prepušteni sudu, iako ne na stranicama svilenkastog papira već na izložbenim kartonima velikih formata.
Bez nemarno napravljenih greški. Uz želju za razumijevanjem univerzalnih dilema koje prate kreativno i istraživačko putovanje.

Kristina Ljevak

O autorici:

Jasenka Kratović rođena je 1974. godine u Sarajevu. Od 1992. pa do danas bavi se novinarstvom, prevodilaštvom i odnosima s javnošću. Bila je saradnik sarajevskog Svijeta, radija Studio 99, talijanskog dnevnog lista Corriere della Sera, te informativnog web portala Notizie EST. U Sarajevu je uređivala multimedijalni portal za kulturu i zabavu DEPO.

Završila je studij novinarstva na Univerzitetu u Sarajevu 1995. godine, a potom na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Paviji  (Italija) 2001. godine završava studij engleskog i španskog jezika te magistrira sociolingvistiku.

tačno.net
Autor/ica 16.2.2016. u 11:39