CRVENI KORALJI

tačno.net
Autor/ica 1.10.2014. u 12:17

CRVENI KORALJI

Piše: Petar Fehir

Svratio dolje na tjedan dana, da udahnem još koju zraku pred ovu šestomjesečnu karantenu švedskog sivila i svratih, a šta ću, do znate već koga.

(Sad kad se pozdravljamo dodirujemo se sve više samo s jednom točkom – vrhom trbuha)

Ma gdje si, stari, kako noge, kako unuci….

Martin ko Martin. Odmah toči po prvu, evo me, kaže, a kod tebe… jel još uzimaš onu medicinu protiv nostalgije?

Znaš, počinje sentimentalno, tko zna dali se Dolly Bell još sjeća pjesmuljka “Crvenih koralja”…

“jesen je i zadnje lišće pada…”

Tako smo, nekada, u ovo doba godine šuštali, povlačeći nogama opalo lišće divljeg kestena u grubišnopoljskom parku.

Šta ti je, pomislim, dragi Martine, da se nisi razbolio, ja očekivao rafal.

Ma sve ti se, stari moj, kaže mi, promijenilo. I kardinal okrenuo ćurak.

Jel ja, ko to, nešto nisam shvatio, pitam ga.

Nisi sam, tješi me drug.

Ne mali broj novinara i analitičara, (i bistrijih od tebe, kao da mi kaže) čak i bogumilih iz svebrižne nam crkve, nije izgleda shvatilo poruku uglednog nam čuvara rajskog ključa, osobenoga nadbiskupa, Bozanića, koji  je, u svojoj besjedi na svetkovini sv. Mihovila, oštro ošinuo po HDZ-u i osobno njegovu prosvjetitelju Karamarku.

Ne mogu se drugačije shvatiti njegove riječi o “sotonskoj mreži u koju se zaplelo hrvatsko društvo” kad kaže:

“Demonov zadah širi se različitim strukturama, nered se sustavno i suptilno čini u našoj domovini, a u školama, na ulicama i medijima serviraju se ideološki obroci koji su dosad zatrovali obitelji mnogih naroda i stvorili rijeke otuđenih, usamljenih i propalih ljudi”

S crkvenog tornja se vidi da kardinal misli na stranku koja je dva desetljeća sustavno sijala sjeme razdora, širila beznadežje, prodavala maglu i grijala ruke obespravljenih građana na plamenom jeziku netrpeljivosti, nacionalizma i homofobije.

I kad govori o “natjecanju struktura različitih predznaka u osiromašenju, materijalnom i duhovnom, hrvatskoga nacionalnog bića” jasno je da prvenstveno misli na desničarenje kroz razne udruge i zadruge i naravno, opet, na stranku koja je zaslužna za duhovno, a posebno marerijalno osiromašenje.

I onda nastavlja…

“i zato nas ne treba čuditi da kad god se čovjek drži zajednice, bilo obiteljske, narodne, crkvene, i kad se bori za zajedničko, opće dobro, demon započinje svoju prljavu igru – jer je u svojoj nepodnošljivoj samoći razarač. On stvara nemir, nered, podjelu, razdor.

Tko to želi razbijati domovinsko zajedništvo koje se rodilo u časnoj obrani domovine i to tako što nastoji ubiti ponos onima koji su za domovinu živote dali? Kukavička je to strategija, a ne pobjednička”

Kome još nije jasno da kardinal govori o strategiji HDZ-a , prljavoj igri i “igraču” koji je u svojoj nepodnošljivoj samoći razarač.

Kužiš?

Da, počeo sam ti priču o “Crvenim koraljima”…

“umiru, svi putevi mojih nada…”

tačno.net
Autor/ica 1.10.2014. u 12:17