Čuvena japanska pijanistica Ingrid Fuzjko Hemming dolazi u Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 19.9.2014. u 11:42

Čuvena japanska pijanistica Ingrid Fuzjko Hemming dolazi u Sarajevo

Solistički koncert čuvene japanske pijanistice, Ingrid Fuzjko Hemming, održat će se u Narodnom pozorištu Sarajevo u nedjelju, 05. oktobra 2014. godine sa početkom u 20 sati, u organizaciji ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, kompanije Japan Tobacco International i uz podršku Narodnog pozorišta Sarajevo. Koncert će se održati u okviru evropske turneje kojom se promovira japansko kulturno naslijeđe, a ovim nastupom Sarajevo će se naći u društvu New Yorka, Pariza, Berlina, Milana i Tokija u kojima je Hemming nastupala do sada. Koncert je zahvaljujući organizatorima slobodan, a od danas do 03. oktobra je moguće rezervirati ulaznice na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naglašavajući svoje veliko zadovoljstvo što će jedna od najvećih japanskih umjetnica doći u Bosnu i Hercegovinu, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, Hideo Yamazaki, istakao je da se ovim nastupom nastavlja promocija japanskih umjetnika širom svijeta. “Nadam se da će iscjeljujuća moć muzike koju izvodi Fuzjko Hemming dotaći srca građana Bosne i Hercegovine, i prenijeti molitve japanskog naroda za mir i harmoniju u svijetu“, istakao je Yamazaki te napomenuo da je od 15 CD-ova koje je do sada izdala Hemming, četiri nagrađena priznanjem “Album godine klasične muzike“ na dodjeli Japanskih zlatnih nagrada, što je prvi takav slučaj u historiji.

Inspirirajući je talenat, energija i predanost umjetnosti kakvim zrači Ingrid Fuzjko Hemming. Sretni smo da će nakon svjetskih kulturnih metropola “nevjerovatan nastup koji, smiruje srce”, kako kritičari nazivaju koncerte gđe. Hemming, sada biti predstavljen i sarajevskoj publici“, istakla je direktorica predstavništva kompanije Japan Tobacco International (JTI) za BiH, Sandra Kasalo-Fazlić.

Ingrid Fuzjko Hemming rođena je u Berlinu, 5. decembra 1932. godine, a prvi javni nastup imala je kao 17-godišnja gimnazijalka. Diplomirala je na Tokyo National University of Fine Arts and Music nakon čega slijedi profesionalna karijera, te koncerti sa Japanskom filharmonijom i drugim japanskim orkestrima. Sa 28 godina seli u Europu, gdje nastavlja uspješnu pijanističku karijeru koja 1999. godine doživljava svoj vrhunac nakon izdavanja prvog CD-a na kojem je izvela kompoziciju Franza Liszta “La Campanella“ (Malo zvono) koja je prodata u više od dva miliona primjeraka, što je neobičan fenomen u svijetu klasične muzike.

Više informacija o besplatnim ulaznicama može se dobiti i putem telefona 033 221 682.

tačno.net
Autor/ica 19.9.2014. u 11:42