DALEKOSEŽNOST PORUKA JEDNE PJESME

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.9.2018. u 13:31

Izdvajamo

  • Veliki Dis progovarao je svevremeno o vlasti sazdanoj na primitivizmu, a njegova pjesma, koja ne prodire do debelog uha političara i vlastodržaca u svim vremenima, tako je moćna analiza stanja u postjugoslavenskim društvima i državicama, da bi je, a da ima pameti, sve političke partije nefašističke i progresivne orjentacije stavile kao proslov svojih političkih izbornih, predizbornih i postizbornih programa. Jer, zaista, razvilo se crno vrijeme opadanja...

Povezani članci

DALEKOSEŽNOST PORUKA JEDNE PJESME

Foto: wikipedia

Ili kako je pjesma „Naši dani“ postala amblematskom za naše doba 

Vladislav Petković Dis je, poput Miroslava Krleže u književnom smislu anticipirao neka društvena događanja izrazito negativnih konotacija. Tako u svojoj pjesmi Naši dani Dis progovara iznimno razborito realno, a sad je jasno i suvremeno (kao da je danas pisano!):

…Razvilo se crno vreme opadanja. 

Progledale sve jazbine i kanali,
Na visoko podigli se sutereni,
Svi podmukli, svi prokleti i svi mali,
Postali su naši suvereni… 

Da bi po tom usljedila pjesnička iznimno teška optužba:

Pokradeni svi hramovi i ćivoti,
Ismijane sve vrline i poštenje…

A poentiranje je uz tačnost iskaza i pjesnički precizno artikulirano:

Poniženi svi grobovi i životi…

Zar može biti teže optužbe za jedno vrijeme nego da su i mrtvi i živi jednako poniženi, a stih: Gojimo s od grehota i od blata je ilustrativan za Disovo, jednako kao i za naše vrijeme, jer pjesnik u nastavku još ubojitije optužuje:

Uprljano i opelo i krštenje
Pokradeni svi hramovi i ćivoti… 

Kada ovu pjesmu, temeljito ekspresivno ostrašćenu, slušam u interpretaciji iskusnog glumca Miodraga Trifunova trnci me podilaze, naježim se, jer kad pjesnik progovori o neuralgijama jednog vremena i ne može biti drugačije.

Veliki Dis progovarao je svevremeno o vlasti sazdanoj na primitivizmu, a njegova pjesma, koja ne prodire do debelog uha političara i vlastodržaca u svim vremenima, tako je moćna analiza stanja u postjugoslavenskim društvima i državicama, da bi je, a da ima pameti, sve političke partije nefašističke i progresivne orjentacije stavile kao proslov svojih političkih izbornih, predizbornih i postizbornih programa.

Jer, zaista, razvilo se crno vrijeme opadanja…

Gradimir Gojer
Autor/ica 13.9.2018. u 13:31