DANANTE

Gradimir  Gojer
Autor/ica 24.10.2018. u 09:10

DANANTE

Kako ste god pročitali naslov ovoga teksta dobro ste to učinili. U jednu riječ stavio sam imena dvoje sad već pokojnih dramskih prvaka Dane Kurbalije i Ante Vicana.

Dana i Ante bili su životni i scenski suputnici.

Ante Vican, jedan od prvih nositelja diplome zagrebačke Kazališne akademije sa potpisom karizmatičnog redatelja i pedagoga dr. Branka Gavelle, u sjajnoj komičarki, partizanki iz Drugog svjetskog rata, onog revolucionarnog i oslobodilačkog, pronašao je idealnu osobu sa kojom će provesti životni i umjetnički vijek. Dana i Ante su, vrlo brzo po okončanju oslobodilačkog rata, postali nosioci repertoarnih smjeranja teatra kojim je iznimno vješto krmanio legendarni upravnik Safet Ćišić.

Ante Vican, koji je nerijetko preuzimao funkcije i direktora, umjetničkog vođe i dramaturga, koji se iskazivao i kao vješt dramatičar, bio je predodređen za dramsko-tragedijski prvački personaž, ali ništa manje nisu bile kvalitetne i njegove uloge ostvarene u segmentima žanrovski gledano farse, groteske, poetskog teatra. Ovaj izvanredni dramski prvak autor je i jedne od vrlo uspjelih dramatskih varijacija na veličanstveni motiv Hasanaginice. I danas se sjećam njegove autorske maloscenske Hasanaginice na sceni Studija 64. Vican je ostvario široki repertoar u luku od antičke tragedije, preko klasične drame do komedije, farse i groteske, a golemi doprinos ovaj prvak mostarskih kazališta, kao pisac i redatelj dao je i u oblastima scenskog stvaralaštva za djecu i mlade.

Životna mu, pak, družica Dana Kurbalija bila je uz Milenu Sašu Selenić ozbiljan stožerni oslonac komedijskog i farsičnog segmenta stvaralaštva mostarske kazališne kuće.

I u životu i na sceni uvijek vedri i spremni na šalu, čak i na vlastiti račun, Kurbalija i Vican ostaće kao dva blještava meteora na teatarskom nebu Mostara.

Gradimir  Gojer
Autor/ica 24.10.2018. u 09:10