DANIEL PREMEC: SPIKED

Autor/ica 8.7.2012. u 21:22

DANIEL PREMEC: SPIKED

Gradska galerija Collegium Artisticum 
Samostalna izložba „SPIKED„
Otvaranje: Utorak, 10.07.2012. / 19:00 –  24:00
Trajanje izložbe: 10.07.2012. –  10.08.2012.

 

Instalacija

Dimenzije: 1008 m2

Materijal: Aluminijum

Godina produkcije: 2012.

 

Instalacija SPIKED otvara novi front u neprekidnoj kritici suvremenih kulturalnih i političkih okolnosti u Bosni i Hercegovini. Dvanaest aluminijskih šiljaka prodiru u prostor, dekonstruišu ga, simbolički predstavljaju dvanaest mjeseci borbe sa otvorenom i prikrivenom cenzurom, njenom  reflesksijom na kulturu, na institucije kulture od državnog  značaja i gubitak kulturnog identiteta.

Daniel Premec je strašću i predanošću umjetnika koji se ne zadovoljava samo jednom pronađenom matricom, u svom dosadašnjem radu eksperimentisao na sva tri nivoa kiparske prakse: materijalno-tehničkom, konceptualnom-analitičkom i estetskom-čulnom. Od minijaturnih dimenzija trna do monumentalnosti skulpture u javnom prostoru, od stabilnosti kamena do lakoće kose, od organskih materijala do različitih vrsta metala, uključujući aluminij, njegova djela zadržavaju prepoznatljivost u raznovrsnosti, što je odlika izgrađenog umjetničkog identiteta. Ova se prepoznatljivost temelji na promišljenoj stvaralačkoj proceduri u kojoj se značenje i formalizacija ne pokazuju kao dominantni već se iščitavaju indirektno kroz materijalnost i čulnost skulpture i njenog neposrednog/afektivnog dejstva na posmatrača.

Značajan aspekt ove procedure jeste stavljanje u pogon simboličnih formi koje upućuju na značenja opasnosti, napada, povrede, sputavanja, bilo da se radi o čovjekovom nasrtanju na prirodu, o skučenosti racionalnog uma i neusklađenosti između tehnološkog napretka i ugroženosti opštih uslova života, uključujući razvoj duhovne svijesti, ili da se radi o komentaru na konkretne istorijske okolnosti i društvenu-kulturnu-ekonomsku-političku stvarnost.

 

Branka Vujanović

Historičarka umjetnosti i kustosica

 

Tagovi:
Autor/ica 8.7.2012. u 21:22