Darko Cvijetić gost pjesnik na “Slovu Gorčina” u Stocu

tačno.net
Autor/ica 11.7.2016. u 14:47

Darko Cvijetić gost pjesnik na “Slovu Gorčina” u Stocu

U Stocu će 14., 15. i 16. avgusta biti održana kulturna manifestacija “Slovo Gorčina”, a ovogodišnji gost pjesnik je Darko Cvijetić iz Prijedora, pjesnik, glumac, reditelj, dramaturg.

Objavio je knjige “Noćni Gorbačov”, “Himenica”, “Manifest Mlade Bosne”, “Passport for Sforland”, “Masovne razglednice iz Bosne”, “Konopci s otiskom vrata” ili “Mali ekshumatorski eseiji”.

Podsjećamo i da je do 25. jula otvoren konkurs/natječaj za književnu nagradu “Mak Dizdar”, koju “Slovo Gorčina” dodjeljuje za prvu neobjavljenu knjigu poezije. Unatoč finansijski nesklonim vremenima za kulturu, i ove godine smo uspjeli osigurati i novčane nagrade, i to:  prva nagrada iznosi 400 eura, druga 200 eura, a treća 100 eura. No, ono što je još važnije od novčanog dijela nagrade jest da prvonagrađeni/prvonagrađena dobiva i statuetu Gorčina te štampanje knjige pjesama, koja će biti predstavljena na sljedećoj manifestaciji “Slovo Gorčina”. Tako ćemo na ovogodišnjoj manifestaciji uživati u promociji prve knjige pjesama Anite Pajević iz Mostara, čiju je knjigu žiri prošle godine proglasio najboljom. U žiriju ove godine su prof.dr. Alija Pirić, te književnici Mile Stojić i Miro Petrović.

Rukopise na konkurs/natječaj potrebno je poslati u tri primjerka, od toga jedan primjerak zbirke na CD-u, obavezno pod šifrom i sa rješenjem šifre (koja će sadržavati ime i prezime, adresu i broj telefona). Rukopise možete poslati na adresu: P.P. br. 49, 88.360 Stolac (s naznakom za Kulturnu manifestaciju Slovo Gorčina). Pravo učešća na konkursu/natječaju imaju svi građani Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji do sada nemaju objavljenu knjigu pjesama i više od 35 godina. Objavljivanje rezultata i dodjela nagrade “Mak Dizdar” održat će se na manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu.

270306_1655837255972_8119162_n

Uz književnu večer gosta pjesnika i dodjelu nagrade “Mak Dizdar” koju tradicionalno upriličimo na Radimlji, bit će organizovane i promocije, susreti s piscima…, a uskoro će biti objavljen i kompletan program “Slova Gorčina”. Tradicija ove kulturne manifestacije, značajne ne samo za Stolac i BiH nego mnogo šire, seže u 1971. godinu, i održava se u čast i spomen velikom bh. pjesniku Maku Dizdaru (1917. – 1971.).

Među pjesnicima nagrađenim na ovoj manifestaciji za prvu neobjavljenu zbirku poezije su i Munib Delalić, Diana Burazer, Diana Ondelj-Maksumić, Admiral Mahić, Zilhad Ključanin, Mile Stojić, Goran Simić, Miljenko Jergović, Muamer Kodrić, Almin Kaplan…

tačno.net
Autor/ica 11.7.2016. u 14:47