Dino Mustafić: Imperativ je oduzeti vlastima mogućnost da manipuliraju prošlošću

R.D.
Autor/ica 2.3.2018. u 16:12

Dino Mustafić: Imperativ je oduzeti vlastima mogućnost da manipuliraju prošlošću

Dino Mustafić kazao je kako su očekivanja bila da će presude haškog suda biti preduslov za početak jednog vrlo važnog procesa izgradnje povjerenja, a potom i pomirenja na Balkanu, atmosfere koja neće dopustiti da se ikad više ponove zločini iz devedesetih godina. “Djelimično je zadovoljena pravda, mogao se čuti i glas žrtava, ali daleko od toga da su presude tog suda utabale put do izgradnje povjerenja i pomirenja. Nažalost političke elite, kojima su se pridružile akademske i poslovne su osporavale kulturom laži i poricanja evidentne dokaze, presuđene zločince, ubojice i nitkove slavili kao svoje nacionalne heroje”, kazao je Mustafić.

Na nama je da u javnom prostoru, kaže Mustafić, objasnimo karakter Haškog suda, zbog više aspekata, ali i zbog moralne i etičke rekonstrukcije društva koji su dozvolili pojedincima da u ime kolektiviteta počine najstrašnije zločine.

“Podsjetiću da je Orvel rekao da oni koji kontroliraju prošlost, određuju i budućnost. To se danas može parafrazirati da je imperativ sadašnjosti za budućnost BiH je da se oduzme manipulacija prošlosti ovima koji su na vlasti”, zaključio je Mustafić.

Svetozar Pudarić ustvrdio je da presude niti će pomoći, niti odmoći u spoznaji istine o proteklom ratu, jer ih ne prati nikakva planska i organizovana društvena akcija.

“Potrebno je da ih prati obrazloženje zašto su one donešene i da to postane dio kolektivne svijesti. Ljudima se ne objašnjava suština svega toga i dalje se nude parcijalne istine šta se dešavalo devedesetih godina”, naglasio je Pudarić.

Pudarić je kazao kako nije moguće političare tipa Čovića ili Dodika zaustaviti u zloupotrebi historije jer je to matrica na kojoj žive i opstaju.

DSC_9504
DSC_9516
DSC_9520.JPG dino
DSC_9550
DSC_9551
DSC_9564.JPG curak
DSC_9573
klix.ba/tacno.net
R.D.
Autor/ica 2.3.2018. u 16:12