„Dnevnik seobenog lica“ – nova knjiga Šemsudina Gegića

tačno.net
Autor 8.5.2021. u 21:26

Izdvajamo

  • Simbolično, ovo vrijedno literarno ostvarenje nam dolazi na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, što nije nimalo slučajno, budući da je Šemsudin Gegić čitav svoj život i umjetnički rad posvetio onome što nazivamo „evropskim vrijednostima“, među kojima je najznačajniji upravo antifašizam.

Povezani članci

„Dnevnik seobenog lica“ – nova knjiga Šemsudina Gegića

Foto: FB

„Dnevnik seobenog lica“ nastajao je u razdoblju od skoro tri godine

U izdanju Gradske biblioteke Zenica i JU Biblioteke „Alija Isaković“ iz Gradačca objavljena je knjiga velikog stvaraoca, bosanskohercegovačkog dramskog pisca, pripovjedača, pozorišnog, filmskog i TV-režisera i dokumentariste Šemsudina Gegića Šemsa.

Foto: N1

Simbolično, ovo vrijedno literarno ostvarenje nam dolazi na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, što nije nimalo slučajno, budući da je Šemsudin Gegić čitav svoj život i umjetnički rad posvetio onome što nazivamo „evropskim vrijednostima“, među kojima je najznačajniji upravo antifašizam.

„Duhovno putovanje Šemsa, koji s razlogom dijeli nadimak s Tabrizijem, je vrlo ‘materijalno’, evropsko, ovosvjetovno, a njegovo materijalno putovanje je itekako produhovljeno i eklektički nabijeno iskustvenim spoznajama tajni i mudrosti bliskih i dalekih svjetova. ‘Kliker po kliker’, Šems nam priča svoju priču, naizgled laganu, zbog autorovog lepršavog pripovjedačkog stila i umijeća, ali suštinski tešku, baš kakva je i sama stvarnost. S velikim ponosom i radošću, predstavljam izuzetnu knjigu Šemsudina Gegića“, rekao nam je Haris Abdagić, urednik knjige i direktor Gradske biblioteke Zenica.

„Dnevnik seobenog lica“ nastajao je u razdoblju od skoro tri godine; dnevni zapisi, sažeti po sedmicama, objavljivani su na USA/BiH portalu kliker.info – gdje su dostizali rekordnu čitanost. Autor je ovdje ispisivao i ispovijedno-dnevničku i pripovjedačku prozu, kao i sjajne mikroeseje, te poticajne fragmente svojih dramskih tekstova – multižanrovski profilirajući svoje pismo kao kreativno očitovanje svestranog umjetnika:

„Za takvo šta je neophodno imati jedinstven dar, osjećanje za jezik, književnu pismenost, kao i onu multižanrovsku/poliaspektnu sposobnost – da se i u riječi, i u zvuku, i u slici, i u viziji, i u fotografiji stvarnosti suvereno krećeš, kao da je to jedan isti medijum: medijum tvoračke genijalnosti!“ (izvod iz Predgovora Halila Šetke, urednika portala kliker.info)

„…figure iz ovih zapisa naprosto nas zabljesnu jarkim kondenzovanim karakterizacijama, očitovanjima i dijalozima, dajući autoru ‘šlagvort’ da na malom prostoru, u jednom fragmentu ili na jednoj stranici, izrazi ne samo svoje ljudske emocije, empatiju i razumijevanje – već i da na vrlo efektan način sažme i u blistavim poentama izrazi svoju prosudbu, kritički stav pa ponekad i bunt spram svega onog što nas ugrožava, okiva ili ponižava kao ljude, u ovom svijetu takvom kakav je: sve hladnijem, indiferentnijem i okrutnijem prema izvornim životnim i duhovnim vrijednostima i prema humanitetu generalno.“ (izvod iz Pogovora Željka Grahovca, redaktora i recenzenta ovog izdanja).

Knjiga će se uskoro naći u bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, kao i u slobodnoj prodaji, a centralna promocija je planirana za mjesec juni, u Gradačcu, opet simbolično, pored Bijele kule Zmaja od Bosne. Bit će to multimedijalna promocija (performans seobenih lica) u režiji autora knjige, koji će na ovaj događaj doći iz Milana (Italija), gdje se trenutno liječi od raka pluća. Želja mu je u „domovini seobenih lica“, s junacima svog dnevnika koji je pisao tri godine, ponovo odživjeti i performansom „oživjeti“ napisano.

Za kraj, evo i nekoliko autorovih riječi o ovoj, za bh. izdavačku produkciju izuzetno značajnoj, knjizi:

“Knjiga Dnevnik seobenog lica je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, sa svojim radiom u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica. Ništa kao putevi ne može kuću opustošiti – moto je ove knjige u kojoj i sam pisac postaje seobeno lice.” (Šemsudin Gegić, autor knjige)

Fokus.ba

tačno.net
Autor 8.5.2021. u 21:26