Dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu 20. SFF-a Duman: Volim Sarajevo, sigurno ću ponovo doći

tačno.net
Autor/ica 24.8.2014. u 10:51

Izdvajamo

  • Srce Sarajeva za najboljeg glumca dodijeljeno je turskom glumcu Feyyazu Dumanu iz filma “Pjesma moje majke”, a za najbolju žensku ulogu glumici Marii Kitiaji iz filma “Brides“.

Povezani članci

Dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu 20. SFF-a Duman: Volim Sarajevo, sigurno ću ponovo doći

Najbolji dugometražni film na 20. Saraevo Film Festivalu (SFF) je film turske kinematografije “Pjesma moje majke”. Režiser ovog filma nije krio radost zbog prestižne nagrade

Turski glumac Feyyaz Duman, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem jubilarnom 20. Sarajevo Film Festivalu (SFF) izjavio je kako će sigurno ponovo doći u Sarajevo.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dodijeljeno je turskom glumcu Feyyazu Dumanu iz filma “Pjesma moje majke”, a za najbolju žensku ulogu glumici Marii Kitiaji iz filma “Brides“.

“Bio sam jako uzbuđen kada sam krenuo prema bini kako bih primio nagradu. Osjećaj sreće zbog boravka u Sarajevu ipak je nadjačao. Siguno ću se vratiti u Sarajevo, možda da posjetim festival, ali i da bolje upoznam grad koji sam jako zavolio. Veliko je zadovoljstvo biti ovdje i jako sam sretan zbog nagrade”, rekao je Duman novinarima nakon ceremonije zatvaranja 20. SFF-a.

Najbolji dugometražni film na 20. Saraevo Film Festivalu (SFF) je film turske kinematografije “Pjesma moje majke”. Režiser ovog filma nije krio radost zbog prestižne nagrade.

“Jako mi je važno što sam ovdje. Imamo sličnu historiju sa ljudima koji ovdje žive, i držati Srce Sarajeva u rukama je zaista poseban osjećaj”, istakao je režiser filma Erol Mintas.

Na ceremoniji dodjele nagrada večeras na SFF najboljim filmskim stvaraocima, glumcima i glumicama, najviše ovacija izazvala je ekipa filma “Pjesma moja majke”.

Hrvatski dokumentarni film »Goli« redateljice Tihe Klare Gudac i kratki film »Kokoška« u njemačko-hrvatskoj koprodukciji koji je režirala Una Gunjak proglašeni su najboljim ostvarenjima u svojim kategorijama na 20. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

»Goli« Tihe Klare Gudac priča je o obiteljskoj drami jednog političkog zatočenika na Golom otoku, a član žirija Ananda Scepka je kazao kako je riječ o angažiranom i uvjerljivom filmu kojim je zahvaljujući posvećenosti redateljice svijetu prenio istinu o jednoj velikoj tragediji. »Hvala vam, ovo je neverojatno. Film je sniman dugo … moram se zahvaliti cijelom timu«, kazala je Gudac nakon uručenja nagrade ističući kako film posvećuje svim žrtvama totalitarnih sustava a posebice onima koji su nastradali na Golom otoku i njihovim obiteljima.

I Una Gunjak je vidno uzbuđena iskazala zahvalnost cijeloj ekipi s kojom je surađivala. Njezin je film dojmljiva ratna priča o drami koju proživljava šestogodišnja djevojčica.

Publika i kritika ranije su kao najbolji film uvjerljivo favorizirali kosovsko ostvarenje »Tri prozora i vješanje« redatelja Ise Qosje no on je na opće iznenađenje ostao bez ikakve nagrade žirija.

Završnog dana 20. SFF-a sarajevska je publika kao pretpremijeru imala prilike pogledati ovogodišnjeg dobitnika »Zlatne arene« s festivala u Puli film »Broj 55« Kristijana Milića a također izvan konkurencije prokazani su i novi film Woodyja Alena »Čarolija na mjesečini« te južnokorejsko ostvarenje »Snowpiercer« redatelja Bong Joon-hoa.

Jubilarno dvadeseto izdanje SFF-a ove je godine oborilo sve rekorde, kako po broju prikazanih filmova tamo i publike koja je vidjela projekcije.

Prikazano je čak 246 filmova iz 60 država a publika je imala priliku vidjeti niz sjajnih novih filmskih ostvarenja ali uživo čuti što o vlastitoj i suvremenoj filmskoj produkciji imaju kazati poznati redatelji poput Mikea Leigha, Michaela Winterbottoma i Kena Loacha.

Već čuvenim sarajevskim crvenim tepihom prošetao je i poznati meksički glumac Gael Garcia Bernal.

Direktor i utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra završne večeri nije krio zadovoljstvo onim što je postignuto ove godine. »Ovo je bilo fantastično izdanje i najbolji festival kojega smo imali«, kazao je Purivatra.

tačno.net
Autor/ica 24.8.2014. u 10:51