Dodijeljene nagrade 26. izdanja SFF-a: Srce Sarajeva za najbolji film dobio je “Exile”

L.K
Autor/ica 21.8.2020. u 10:31

Dodijeljene nagrade 26. izdanja SFF-a: Srce Sarajeva za najbolji film dobio je “Exile”

Foto: SFF

Na svečanoj online ceremoniji koja je snimljena u Narodnom pozorištu dodijeljene su nagrade Srce Sarajeva, a nagrada za najbolji film 26. SFF-a otišla je u ruke kosovskog reditelja Visara Morina za film “Exile”.

Srce Sarajeva za Najbolji film osvojio je “Exile” reditelja Visara Morine. Koprodukciju filma “Exile” potpisuju Kosovo, Belgija i Njemačka. Nagradu za najboljeg reditelja ovogodišnjeg festivala osvojio je Francuz Ru Hasanov za film “The Island Within”, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Marija Škaričić za film “Mare” iz Hrvatske. Najbolji glumac 26. izdanja SFF-a je Vangelis Mourikis, koji je glumio u filmu “Digger”, a čiju koprodukciju potpisuju Grčka i Francuska.

Najbolji kratki film ove godine je “Antiotpad” reditelja Tina Žanića iz Hrvatske. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je “The Great Istanbul Depression” Zeynep Dilan Suren iz Turske. Počasno Srce Sarajeva dobili su reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen. Nagradu Audentia dobio je film “Garage People” Natalije Yefimkine iz Rumunije.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobio je “Merry Christmas” srbijanskog reditelja Mladena Kovačevića, a posebnu nagradu žirija dobio je film “Holy Father” reditelja Andreia Dascalescua iz Rumunije. Nagrada Human Rights otišla je u ruke reditelja Radeta Ciornicica za film “Acasa, My Home”.

Ceremoniju je i ove godine vodila Amra Bakšić-Čamo, koja je već u početku podsjetila kako je na ovogodišnjem festivalu prikazano 187 filmova, a 49 ih je bilo u utrci za Srce Sarajeva. Festival zvanično završava sutra.

klix.ba

L.K
Autor/ica 21.8.2020. u 10:31