Doktor Dušan Kolarski monah u hramu nauke

Slobodan Dukić
Autor 15.6.2020. u 10:04

Doktor Dušan Kolarski monah u hramu nauke

Godine 2015. 21. jula Dušan Kolarski, tad 27-godišnjak poslao je pismo doktoru Feringi. Prilažući kopiju master rada, sa željom da se pridruži njegovom naučničkom timu, napisao je: “Trenutno radim na Univerzitetu u Beogradu. Na departmanu za organsku hemiju kao istraživač i asistent predavač. Želim da ostvarim svoje ambicije, odlučan da se potpuno posvetim radu u Vašoj grupi. Prilažem preporuke profesora Didriha sa Univerziteta u Cirihu gde sam odbranio magistarski rad…”

Samo dva dana kasnije, potonji dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, požurio je da mu ponudi mesto u svom timu naučnika. Posle razgovora sa profesorom Didrihom, na koga je Dušan Kolarski ostavio briljantan utisak, ispisao je pristupnicu. Njregova procena je bila da će dobiti kapitalno pojačanje. I nije se prevario. Baš kao ni Božidar Andjelkov, Dušanov učitelj u osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Kovinu. A onda, baš kao ni profesori u smederevskoj gimnaziji. Dušan je ostavio neizbrisiv trag i u Istraživačkom centru u Petnici, u čijim “retortama” se rađaju junoše spremne da služe nauci. Svoj talenat naš junak potvrdiće i na beogradskom Prirodno matematičkom fakultetu, na odseku Hemije, gde je proglašen studentom generacije.

Dušanu Kolarskom je bilo tesno u Beogradu. Njegov dar prepoznali su naučni centri u Japanu, Nemačkoj, Americi, Švajcarskoj… Skrasio se u Groningenu u Holandiji. Sledilo je četiri godine mukotrpnog rada. Neprospavanih noći, svakodnevnog dežuranja u laboratoriji. A onda odbrana doktorske teze sa stručnim nazivom Ljudski cirkardijalni sat, osmog maja ove godine. (Vidi naš tekst: Kovinac Dušan Kolarski postao doktor hemijskih nauka, od 10, maja). Osmočlani međunarodni tim “mudrih sova” rešetao je 31-godišnjeg doktoranta sat ipo. Njima je odbrana doktorske teze, koju je Dušan radio sa profesorima Itamijem i Hirotom, sa Univerziteta u Nagoji, bila fascinantna. Jednoglasni su bili u oceni da je reč o apsolutno neverovatnom dostignuću. U Nagoji u kojoj je boravio u dva navrata, napravio je preokret, a profesor Nujoši je rekao za mladom Srbinu “Budi jedinstven i “go crazy”. Na naški mnogo radi.

U pismu upućenom našem mladom naučniku, kome su otvorena vrata svih najvećih univerzitetskih centara, profesor Ben Feringa piše: “Ti si veoma drag. Druželjubiva osoba. Ne samo kad donosiš cveće damama za Dan žena. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa tobom proteklih godina. Govorim ne samo u svoje, već u ime mnogih. Ti si prijatelj mnogima. Uvek od pomoći i neverovatno odgovorna osoba. Perfekcionista…” I još: “Dušane, seti se kontrole ritma cirkadijalnog sata. Zamisli to. Zamisli to! Uprkos svim tehnološkim pomagalima, koja su i ovo danas omogućila, imaginacija ostaje najsnažniji pokretač. Potpuno se slažem sa tobom.”

U malom Kovinu, najradosniji su ovih dana Vera i Petar Kolarski, Dušanovi roditelji. Trenutke sreće sa njima je podelio njegov prvi učitelj Boža Anđelkov, alijas učitelj Bole. Rekao nam je da mu je bila izuzetna čast da sa Verom i Petrom pogleda na skajp odbranu doktorske disertacije. Govoreći o Dušanovom daru i želji da duboko korakne u svet naume, kazao nam je da je, da mu je on prilikom poslednje psete pričao šta je tema njegovog doktorata. “Meni je sve zvučalo kao dobra naučna fantastika. Na moju opasku da nigde nisam pročitao da se neko time bavi, Dušan mi je odgovorio, znam, zbog toga sam to i odabrao.”  Moj duboki naklon Dušane! Kaže ovaj dugogodišnji prosvetni pedagog i učitelj. Siguran da će njegov bivši učenik slediti svoju zvezdu koja će ga jednog dana dovesti do novog stepenika na kome će se pridružiti svom mentoru.

Nova srpska zvezda na nebu nauke, osvajač novih naučnih dostignuća, naš novi Dušan Silni, u svojoj posveti, povodom doktorske disertacije, osim zahvalnosti roditeljima, zahvalio se i svom prvom učitelju Božidaru Anđelkovu. Baš kao i našem novinaru koji je pratio tekstovima njegov put do sticanja zvanja doktora nauka. A redakcija sajta Pančevo city, čestita najvišu naučničku titulu Dušanu Kolarskom i poklanja mu umetničku sliku Crkva sa dva tornja, rad poznatog srpskog slikara Vase Dolovačkog.

Slobodan Dukić
Autor 15.6.2020. u 10:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija