Đorđe Balašević: “Uskoro ću doći u Split!”

Ivo Anić
Autor/ica 15.5.2017. u 20:03

Đorđe Balašević: “Uskoro ću doći u Split!”

FOTO: DINO STANIN/PIXSELL

Nakon 28 godina u rasprodanoj dvorani Krešimira Ćosića Đorđe Balašević oduševio je publiku koncertom koji je trajao više od 4 sata

Kolone automobila slijevale su se od jutra prema Zadru. Splićana je, potpuno očekivano najviše, kafići, restorani krcati, Zadar je u znaku Balaševića.

Pozitivna energija na svakom koraku, nasmijana generacija sa ruksacima, zagrijavanje za koncert koji zbilja naliči ponajboljim svjetskim spektaklima. Vrijeme je doslovno stalo i isčekuje se početak koncerta koji odavno za Đoletove fanove to nije – to su susreti, emocije, ljubav. I to se osjeća na svakom koraku. No malo obožavatelja zna da je Đorđe Balašević, osim što je vrstan umjetnik, glazbenik, estradna ikona… i pisac. A pisci se poznaju, kako bi to kazao Đole “retki nađu retke”, pa sam na ugovoreni sastanak došao s tom nakanom – da porazgovaram s piscem.

Đole je opušten, nasmijan, prisan, grlimo se kao stari drugovi.

Đole, Splitski dnevnik… ma šta ja govorim… cijeli Split ti čestita rođendan!

“Hvala Splitu, hvala na lepim željama, veliko mi je zadovoljstvo što je večeras toliko Splićana i mojih dragih Splićanki tu, vidiš i sam da je atmosfera svečarska.”

Pamtim jedan tvoj davni koncert na splitskim Gripama, tu večer mislim da si “kupio”, ako ne moje sugrađane, mene svakako, večer kada smo svi na neki način preplivali Dunav, večer kada si na bini obukao dres Jugoplastike i rekao da je ona tvoja jedina politička stranka.

“Sećam se to je bilo već ono uoči „hrvatskog proljeća“, otkazali smo koncert u Šibeniku, zbog „navodnog“ atentata na predsednika Tuđmana, tad još ne predsednika, i onda je bilo i u Splitu već te, reko bih negativne energije i meni je drago da sam ja tada od tih tipova koje sam znao, evo jedan je tu kraj nas Dino Rađa i znao sam jako dobro Duška Ivanovića koji je kao kapiten Jugoplastike donio taj dres, i ja sam od radosti spavao u njemu, bio mi je ko tunika, i tada je to tako možda protumačeno, evo ga podilazi publici..”

Ubacio se i Dino Rađa – “Ne slušaj ga, sve je tako bilo!”, nasmijao se.

“Bilo mi je jako drago, napisao sam Jugoplastici, za jubilej u njihovoj knjizi jednu vrlo lepu priču, zamolio me Rato Tvrdić, i rekao sam tada da mi je velika čast i da sam ponosan jer Jugoplastika i Zadar, tad iz tog vremena, Starčevića, Kreše, ta ekipa oni su bili prve „rock n roll“ ekipe u zemlji, tada su nogometaši bili malo kao narodnjaci, a košarkaši su bili mangupi i oni su nas tako okrenuli da smo zbog njih počeli da gledamo basket i tako.”

Kako gledaš na današnji Split, znam da se čuješ sa Dinom, da pratiš zbivanja. Stvorila se definitivno jedna negativna atmosfera, no kolone Splićana koje su došle u Zadar večeras pokazuju da to ipak nije tako.

“Ja sam u Splitu doživeo neke prekrasne trenutke, i sada kada sam u Splitu stranac, pod znacima navoda naravno, ali mislim da je to sad malo isforsirano, čitava priča oko desnice u Splitu jer se to sad domoljublje po nećem nedefiniranom poistovećuje. Nekad ako si malo patriota odma te proglase tim nekim polufašistom, ja tu negativnu energiju ne osećam, jedino kada sam se osećao malo nelagodno to je bilo tad, pred onaj koncert o kojem smo pričali, kada su stvari uzavrele i pokazalo se da je sve na kraju bilo opravdano”, kazao je Balašević te nastavio:

“Ta zemlja se jednostavno morala raspasti, ne zbog zemalja koje su bile najveće umešane, već je bilo nelogično da u istoj zemlji budu recimo jedna Slovenija i Makedonija, različiti mentaliteti. Ne govorim u ničiju korist, ovi su bolji, ovi su lošiji, već je to bilo neprirodno. U tom momentu, mi koji smo bili manjina, dakle mi Jugosloveni smo se bunili, jer meni je odgovaralo da imam svog nekog Juricu Jerkovića ili svog nekog Bojana Križaja, svog Šerbedžiju… da imam svoje neke medalje na olimpijadama, i to je mnogima diralo osećanja i žao mi samo što se to desilo na jedan tragičan i ružan način, a nije moralo. Mislim da se moralo desiti.”

Ovaj razgovor smo zapravo zakazali radi sasvim jedne druge stvari, ne toliko zbog koncerta samog, znam da si umoran, da ne primaš novinare, ali za naš Splitski dnevnik otkrij nam razlog zbog kojeg smo se našli danas.

“Uskoro ću doći u Split. Ja sam dobar gost, bio sam prošle godine, sada već pretprošle, i žao mi je uvek što moraš čekati nekakav vremenski period, no evo za tvoj portal najavljujem svoj dolazak u Split na promociju svoje knjige ‘Kalendar mog detinjstva’. Knjige koja je meni izuzetno draga i bitna, to bih jako voleo u nekom malom prostoru, za meni drage ljude, nadam se da ćete mi pomoći. Kao što znaš, i Čedomir Petrović uskoro gostuje u Splitu sa jednom predivnom knjigom u organizaciji portala Tačno.net.”

“Drago mi je, prije svega, što sam promocije svojih knjiga održavao uglavnom u kazalištima, koja su bila prepuna. Imao sam trideset i osam za redom u Zagrebu u „Kerempuhu“, četiri na Brijunima kod mog dragog Šerbedžije, imao sam u Riječkom kazalištu naprimer, pa u Puli nekoliko divnih večeri, tako prisnih, prepunih emocija, a Split mi se tu nekako provukao.. A mislim da Split više od svih gradova u Hrvatskoj ima tu tradiciju, teatarsku i da bi sigurno mogao raditi četiri recimo, ili čak pet… E sad drugo je to što kazališni svet je drugačija publika, to je kao kultura, mi smo estrada, ko će mu sad dat pet dana kazalište, ali ako nađem nekakav drugi prostor koji ne mora biti nužno kazalište dolazim definitivno. Već smo danas dogovarali, sa Dinom, koji će oko toga pomoći, nadam se i vi koji pišete i znate te prostore u kojima se nešto tako održava, mislim da ćemo to sigurno odraditi, imate moju reč.”

Same su minute do početka koncerta, dvorana je usijana, Đole ne sumnjamo u još jednu fantastičnu večer, imam samo jednu želju, za nas iz Splita, nemoj da zaboraviš Ringišpil.

“Pa nije na repertoaru, ali videćemo, na kraju”, nasmijao se srdačno Đole i nastavio “veliki pozdrav svim mojim Splićankama i Splićanima i dakako čitajte vaš omiljeni portal Splitski dnevnik RTL, vidimo se uskoro u Splitu!”

Ringišpil je na samom kraju koncerta, koji je trajao preko četiri sata, i otpjevao…

splitskidnevnik.rtl.hr

Ivo Anić
Autor/ica 15.5.2017. u 20:03