Doručak šampiona

Petar Fehir
Autor/ica 13.8.2017. u 16:57

Izdvajamo

  • Po povratku u Fažanu brojali smo suze svetog Lovre, koje su, kao krijesnice, dijelile dvije nijanse plave. Neba i mora.

Povezani članci

Doručak šampiona

Posljednjih je dana jedan lik bio posebno u fokusu javnosti. Naravno, potpuno zasluženo. Takvih je likova danas malo. Humanist i fajter u jednom. Rijetka roba našeg vremena.

mate parlov2

Pogodili ste, radi se o Mati Parlovu. Kako se, umalo, zvala i predstava teatra Ulysses,  koja je premijerno izvedena 12.8 u tvrđavi Minor na Malom Brijunu, a igra se do 16.8. Zašto je u posljednji čas naziv promijenjen u „Doručak šampiona“, manje je važno.

Ni o samoj predstavi ovdje neće biti velikih slova.

O šampionima, da.

Prigodom premijere, i devete obljetnice smrti jednog od najvećih sportaša s ovih prostora, su Matini „suborci“, Damir Škaro, Mirko Puzović, Tadija Kačar i drugi položili vijence na njegov grob i odali mu počast. Bili su i na predstavi, nakon koje su se družili s izvođačima, posebno s Slavkom Štimcem koji je igrao ulugu proslavljenog boksera. Vidjeti ih zajedno i biti blizu njih potvdilo je još jednom naš subjektivni doživljaj da smo „postojali i prije“.

mate

Kao da su nas vratili u onaj „ring“ u kojem smo klicali našim šampionima i stajali uz himnu naše mladosti.

Ta slika je gotovo nadjačala utiske samog „Doručka šampiona.

Predstavu je režirao mladi pulski redatelj Aleksandar Švabić, dramaturgiju potpisuje Nataša Rajković, a pored Štimca igraju i Lucija Šerbedžija, Jerko Marčić, Dejan Dedić i Katarina Bistrović-Darvaš.

Nisam siguran da je utvrda Minor bila najsretnije rješenje za ovu igru. Pitanje je i koliko je prije ovog scenskog odgovora postojao relevantan upitnik.

stimacparlov

Foto: Pixsell / Autor: Duško Marušić/PIXSELL

Ambijent, međutim, za pet. Po povratku u Fažanu brojali smo suze svetog Lovre, koje su, kao krijesnice, dijelile dvije nijanse plave. Neba i mora.

I sve nam se više činilo da bi naš šampion ovu priču s Malog Brijuna pojeo za doručak.

Tagovi:
Petar Fehir
Autor/ica 13.8.2017. u 16:57