Drago Hedl dobitnik novinarske nagrade “Jug Grizelj”

Autor/ica 26.1.2012. u 11:26

Drago Hedl dobitnik novinarske nagrade “Jug Grizelj”

GODIŠNJA NOVINARSKA NAGRADA JUG GRIZELJ SE OD 1991. DODELJUJE ZA NAJVIŠE DOSTIGNUĆE ISTRAŽIVAČKOG NOVINARSTVA U SLUŽBI RAZVIJANJA PRIJATELJSTVA MEĐU LJUDIMA I UKLANJANJA GRANICA MEĐU NARODIMA.

Hrvatski novinar i publicista Drago Hedl dobitnik je novinarske nagrade “Jug Grizelj” za 2011. godinu.

Ovu odluku doneo je žiri Fonda „Jug Grizelj” u kome su Velimir Ćurgus Kazimir (predsednik žirija), Antonela Riha, Filip Švarm, Boro Kontić i Milica Krstanović.

Godišnja novinarska nagrada Jug Grizelj se od 1991. dodeljuje za najviše dostignuće istraživačkog novinarstva u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima. Drago Hedl je dvadeseti dobitnik ovog profesionalnog novinarskog priznanja.

Nagradu i Fond Juga Grizelja je u decembru 1991. godine ustanovila grupa novinara – Dušan Simić, Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić, Slavoljub Đukić, i Milan Milošević, a uz podršku porodice Juga Grizelja, Jugoslovena po imenu i po angažovanju, velikana jugoslovenskog novinarstva, kolumniste, analitičara, reportera, filmskog scenariste, novinara “Večernjih novosti”, NIN-a i “Vremena”, predsednika Udruženja novinara Srbije oteranog s te družnosti 1988. godine.

Drago Hedl

Drago Hedl

 

Osiječki novinar Drago Hedl novinarstvom se bavi od 1980. godine i za svoj rad dobio je brojna priznanja, a među najznačajnijim je The King International Journalism Award koju mu je 2006. dodelio američki The International Center for Journalists. Krajem decembra 2011, hrvatski predsednik Ivo Josipović uručio je Hedlu Povelju Republike Hrvatske. Pisao je za splitski nedeljnik Feral Tribune, Novi list, od 2008. je zaposlen u zagrebačkom Jutarnjem listu kao šef osječkog dopisništva i vodeći istraživački novinar. Autor je više knjiga i filmskih scenarija, među kojima je i Vukovar – posljednji rez, u režiji Janka Baljka u srpsko-hrvatskoj koprodukciji 2006, kao i knjiga «Glavaš: kronika jedne destrukcije”.

 

Vreme.rs

Autor/ica 26.1.2012. u 11:26