DRAMATURG U PREDVORJU „NOBELA“

tačno.net
Autor/ica 6.8.2015. u 13:07

DRAMATURG U PREDVORJU „NOBELA“

 Piše: Gradimir Gojer

Studij Opće književnosti sa teatrologijom studirao sam u odsjaju uistinu prestižnih književno-teoretskih autoriteta kakvi su bili Slavko Leovac, Svetozar Koljević, Zdenko i Josip Lešić… Ipak, čovjek koji je ostavio neizbrisiv utisak na moj temeljni životopis, a siguran sam da bi ovo potpisali i mnogi drugi danas afirmirani stvaraoci iz svijeta književnosti, teatra, publicistike i teatrologije je svakako Tvrtko Kulenović.

Sudbina je htjela da me je on učio širini u promatranju književnih kretanja u svijetu, stilu pisanja književnog teksta na način da u njemu budu, prevashodno, zastupljene humanističke žudnje!

Sudbina je takođe htjela da Tvrtka Kulenovića naslijedim dva puta (!!!) na vrlo uglednim mjestima, najprije dramaturga Narodnog pozorišta Sarajevo, a potom direktora Kuće na Obali! Te činjenice mi itekako imponiraju, jer je doprinos Tvrtka Kulenovića teatarskoj umjetnosti u Sarajevu i BiH gotovo  neprocjenjiv! Kulenović je vrlo kratko radio u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, potom je djelovao, i to iznimno uspješno, čime će se najviše baviti ovaj tekst, na mjestu dramaturga Narodnog pozorišta Sarajevo, a onda je uslijedila jedna iznimna sveučilišna karijera, od asistenta profesoru Slavku Leovcu, do profesora emeritusa na sarajevskoj komprativistici. Međutim, intelektualni portret akademika Tvrtka Kulenovića, koji je s uspjehom predavao i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, toliko je složen da ga bar skicozno moram utkati i u ovaj tekst…

Njegova literarna karijera temeljena na talentu ali i studijima književnosti obavljenim po svijetu, najkarakterističnije u Indiji, porodila je sljedeće književne plodove: Odanost jugu, putopisi; Putovanje, putopisi; Pejsaži zrelog doba, putopisi; Karavan, pripovijetke; Kasino, roman; Mehanika fluida, putopisi; Čovjekova porodica, roman; Istorija bolesti, roman; Jesenja violina, roman. To bi bio korpus njegove čiste beletre!

Tvrtko Kulenović je u svom plodnom književnom djelu ispisivao briljantne eseje i teoretske knjige: Indija i umjetnost, Čakra – Istok – Zapad, Teorijski osnovi modernog evropskog i klasičnog azijskog pozorišta, Umjetnost i komunikacija, Lektira 1. , Lektira 2., Lektira 3. … Kulenović je napisao i iznimno intrigantnu knjigu o slikarima i slikama koje su ga fascinirale pod nazivom Galerije. Tu su, zatim, ostale teoretske knjige među kojima ističem dvije: Rezime i Vrata koja se njišu. Bogati opus Tvrtka Kulenovića ima svoj dio i na vrpcama radijskih stanica. Tako je Kulenović napisao radio-drame: Smrt na fotografiji, Glasovi iz sjećanja, Karneval, Danas mislim o R. ili večernja zvona, Ornebuška stepa,  San o staklu, Smrt u Sarajevu, Poetika odustajanja… Prema scenariju Tvrtka Kulenovića Smrt u Sarajevu, Haris Prolić je napravio kratki film.

Značaj prisustva Tvrtka Kulenovića u bh. teatru je prije svega u jednom otvaranju prema europskim i svjetskim teatarskim obzorima, prema rijetkim (u stilskom i žanrovskom smislu) oblicima teatrovanja posebice na način azijskog teatra…

Kulenović je za vrijeme svog dramaturgovanja u Narodnom pozorištu Sarajevo radio na uvođenju potpuno nove formatizacije kazališnog akta, pa su to vremena kada se prvi put uvodi mala scena u Narodnom pozorištu, kada nastaje bravurozna predstava Osveta ruske sirotice. Uostalom, Kulenović pripada generaciji koja je, ne samo individualno, nego i kolektivnim naporima donosila svježinu i dah Europe i Azije u učmale i zatvorene, gotovo zaptivene prostore ovdašnjeg teatra…

Generacijski bilizak Momi Kaporu kao književniku, redateljima Bori Grigoroviću, Bori Draškoviću, Aleksandru Glovackom, Kulenović ventilira čađavost i ustajalost repertoarne politike Kuće na Obali. To je vrijeme kada Bora Drašković pravi svoje najuspjelije sarajevske predstave…

Najveći doprinos osvještenju i europeizaciji sarajevskog i bh. teatra Tvrto Kulenović čini izvodeći čitav niz generacija odličnih teatrologa i redatelja, a njegov doprinos u formiranju intelektualnog profila glumačkih generacija u Sarajevu također je dominantan!

Kao direktor Kuće na Obali, već tada akademik Tvrtko Kulenović, uspostavljao je kozmopolitsku ravan u promatranju repertoara i njegove interpretacije, uvijek osluškujući kritičku notu i istočnog i zapadnog svjetonazora. Okrenuvši se unazad, promatrajući vlastita basanja i obašašća po bh., regionalnom, europskom i svjetskom kulturnom itinereru, sve sam sigurniji da je prijedlog, pokrenut ove godine da se ovom književniku, dramaturgu, scenaristu i profesoru dodijeli Nobelova nagrada za književnost itekako utemeljena!!!

Dramaturg u predvorju Nobela.

S istinskim pokrićem i ozbiljnim šansama!

 

tačno.net
Autor/ica 6.8.2015. u 13:07