DRUGI DAN STREET ARTS FESTIVALA

tačno.net
Autor/ica 23.5.2015. u 13:44

DRUGI DAN STREET ARTS FESTIVALA

Drugi dan Street Arts festivala, unatoč kiši, bio je kao stvoren za ponovni kreativni rad mladih umjetnika. Jer upravo kao da ih je kiša inspirirala da svoju poruku na različite načine prenesu svijetu i gradu Mostaru.

Program i aktivnosti drugog dana započele su glasnim  buđenjem multimedijalne radionice “Muziklaža”. Kako je bilo svirati ujutro  nakon naporne prve večeri, opet su nam pokazali Piter i Laurin Lorenz iz Beča koji svoju aukustiku traže na poprilično nepredviđenim mjestima. U Mostaru im je želja umjetnički djelovati u predjelu stare ruševne knjižnice koja se nalazi na predivnoj lokaciji šetališta. Ono što je posebno kod dvojice braće jest to što svoje instalacije rade od otpadnih materijala na način da ih recikliraju, čime rado doprinose osviještenosti o očuvanju okoliša, a na taj način rade svoje zvukovne instalacije.

Posebnu pažnju je također odnijela Lea Sinovčić (27) iz Splita. Njena radionica šarenih, živopisnih Dream Chatchersa, lovca na ružne snove, oduševila je sve prisutne. Izradu snovolovki  započela je prije samo par mjeseci, iako je interes za izradu končanih rukotvorina  pokazala još kao dijete. Na Street Arts festivalu je prvi puta izlagala samostalnu radionicu.

U centru 2 svoj prostor i inspiraciju za rad  pronašao je Luka Tomić iz Zagreba, talentirani umjetnik koji se bavi slikanjem od svoje 12 godine. Svojom gigantskom slikom tri zmije i ptice, preko dva zida želio je prenijeti i giganstku poruku. Njome se referirao  na sve kulture grada Mostara i vlast koja polako, ali sigurno proždire i uništava sve pred sobom.

Daleko od buke i svijeta je svoju lokaciju u gradu također pronašao  ekscentrični umjetnik Auks. Auks je samozatajni umjetnik iz Osijeka, koji s malo riječi, a s puno rada želi ostaviti svoj trag svijetu. U suradnji sa Auksom svoj trag je  ostavio i Ljubomir Todorović iz Tuzle koji se svojim radovima osvrće na društveni primitivizam.

Radni dan našim kreativcima i svima zainteresiranima je olakšala radionica joge. Kolektivna meditacija u spirali yang, pod vodstvom Zlatana Smajića prisutne je izvrsno uvela u nove pohode na plesnu skupinu Break Dance Jam, koji su označili noćni početak programa.

Za kraj večeri su svi mogli uživati u odličnom partiju u organizaciji Street Arts Festvala, Rising Hip Hop, na kojem je muziku puštao popularni reper Mayer uz vizualizacije Vj-Asp The Great iz Travnika . Atmosferu su zagrijali break danceri Flow Mo Crewa koji su podrška festivalu od njegovog samog početka.

Mayer, pionir hip hopa, navodi kako je Mostar glavno uporište hip hop scene u BiH, no da jako malo utječe na današnju omladinu. Društveni problemi i politička situacija u državi ga inspiriraju za njegov daljnji rad, a uskoro najavljuje suradnju sa Sovama, mostaskim hip-hop bendom.

Današnji dan festivala također će biti upotpunjen raznolikim programom. U Black Dog pubu u Starom Gradu u 16 sati bit će održana svirka mladih bendova, a  u 19 sati pjesnički performans “Streetartura”. Umjetnici će nastaviti oslikavanje zidnih površina , a večernji program bit će upotpunjen partijem u Clubu Arabica “Street Fest Rising electronic music” gdje nastupaju : Prcls(Austrija), Sanjin Ferušić (Banjaluka) i Graphit(Švedska).

Aktivnosti  festivala također će biti nastavljene i nakon 24. svibnja. Umjetnici koji zbog kiše nisu  oslikali zidove unutar ova četiri dana, pokazali  su entuzijazam za produžetak rada i nastavak ugodnog druženja u sklopu Street Arts Festa.

tačno.net
Autor/ica 23.5.2015. u 13:44