DUGI APLAUZI ZA “LEGENDU“ NA DORĆOLU

tačno.net
Autor/ica 29.9.2018. u 10:06

Izdvajamo

  • Režiser predstave Legenda Gradimir Gojer u izjavi nakon premijere istakao je značaj povratka Krleže u beogradski teatarski život: “Makar i na ovoj alternativnoj sceni Krleža je progovorio svojim ubojitim dramskim jezikom i dao priliku najmlađoj generaciji beogradskog glumišta da pokaže svoj talenat. Draga mi je topla i iskrena reakcija beogradske publike, a posebno mi imponira da sam treći redatelj u povjesti južnoslavenskog teatra, poslije Slobodana Unkovskog i Georgija Para, koji je postavio ovaj izazovni dijaloški poetsko-filozofski tekst, koji progovara o krupnim, pa kazao bih i o prvim i posljednjim stvarima življenja u jednoj svevremenoj dimenziji.“

Povezani članci

DUGI APLAUZI ZA “LEGENDU“ NA DORĆOLU

Premijera predstave rađene prema ranoj novozavjetnoj fantaziji Miroslava Krleže odigrana sinoć u Dorćolskom narodnom pozorištu u Beogradu pokazala je jednu novu Legendu. Ovaj put u režiji Gradimira Gojera, afirmisanog sarajevskog režisera, sa glumcima Danilom Lončarevićem, Vahidom Džankovićem, Ivonom Momirović i Galom Šalipur.

Krležin prvi napisani dramski tekst bio je izazov  da se u neobičnom prostoru scene Kosmodrom  priča o Isusu Kristu i njegovoj Sjeni odigra kondenzovano sa korištenjem minimalnih rekvizita.
Publika ovog najmlađeg beogradskog teatra dugim aplauzima je ispratila ansambl Legende, a posebno su bile interesantne reakcije najmlađih gledalaca, među kojima je viđen veći broj tek diplomiranih ili još studenata beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Režiser predstave Legenda Gradimir Gojer u izjavi nakon premijere istakao je značaj povratka Krleže u beogradski teatarski život: “Makar i na ovoj alternativnoj sceni Krleža je progovorio svojim ubojitim dramskim jezikom i dao priliku najmlađoj generaciji beogradskog glumišta da pokaže svoj talenat. Draga mi je topla i iskrena reakcija beogradske publike, a posebno mi imponira da sam treći redatelj u povjesti južnoslavenskog teatra, poslije Slobodana Unkovskog i Georgija Para, koji je postavio ovaj izazovni dijaloški poetsko-filozofski tekst, koji progovara o krupnim, pa kazao bih i o prvim i posljednjim stvarima življenja u jednoj svevremenoj dimenziji.“

Inače, režiseru Gojeru, koji ima brojan režiserski opus od preko stotinu teatarskih režija, ovo je bilo drugo režiranje u Beogradu. Pre poslednjih ratova Gojer je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta postavio Kunderinu verziju Didroovog teksta Žak fatalist i njegov gospodar.

tačno.net
Autor/ica 29.9.2018. u 10:06