DVANAESTOGODIŠNJI BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL (BHFF™) ĆE SE ODRŽATI U MAJU 2015. GODINE U NJUJORKU

tačno.net
Autor/ica 18.10.2014. u 14:20

DVANAESTOGODIŠNJI BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL (BHFF™) ĆE SE ODRŽATI U MAJU 2015. GODINE U NJUJORKU

Njujork, oktobra 2015. god. – Pripreme su u toku za još jedan vikend izvanrednih filmova i nezaboravnog provoda tokom Bosanskohercegovačkog Film Festivala!

Tačni datumi ovogodišnjeg BHFF-a i ostali detalji o programu i žiriju biti će objavljeni u narednih par mjeseci. Za aktuelne i redovne vijesti o Festivalu, pratite nas preko Twitter-a (@BHFFNYC), Facebook-a, Instagram-a (@BHFFNYC) i Google+. Također možete posjetiti našu web-stranicu za dodatne informacije o prijavi filmova.

Malo više o BHFF-u: ovaj godišnji događaj je posvećen predstavljanju savremene bosanskohercegovačke kinematografije, te doprinosi boljem razumijevanju Bosne i Hercegovine, njene multikulturalnosti i kompleksne historije. Festival organizuju dvije neprofitne organizacije u Njujorku, Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine. Od osnivanja festivala 2003. godine, BHFF je prikazao više od stotinu filmova i time stekao ugled jedne ozbiljne kulturne manifestacije koja služi kao platforma za promociju mladih filmskih talenata, kao i međunarodno-priznatih filmskih stvaralaca.

“Čak i prije nego sam se pridružila izvršnom odboru BHFF-a, radovala sam se Festivalu svake godine,” izjavila je glasnogovornica Sanida Luković. “Neprocjenjiva mi je čast gledati najnovija bh. filmska djela u Njujorku. Tokom vikenda Festivala, osjećam se kao da sam ponovo u svojoj domovini.”

Filmski odbor Bosanskohercegovačkog Filmskog Festivala će birati filmove u različitim kategorijama, kao što su dokumentarni, igrani, kratki i animirani. Festival želi predstaviti filmove bosanskohercegovačkih reditelja, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine. Filmovi koji dospiju do zvanične selekciju za BHFF 2015. god. će ući u natjecaj za nagrade žirija i publike.

“Naš Festival je jako važan kulturni događaj i izuzetno smo ponosni što ga uspjevamo prirediti svake godine,” rekao je Zlatko Filipović, glasnogovornik BHFF-a. “A i zabavan je proces! Mislim da publika stvarno cijeni priliku da dozna dio bh. kulture ovdje u SAD-u. Drago nam je kad vidimo da naši posjetioci uživaju u filmovima i kada sa nama podjele njihove iskrene utiske.”

Za dodatne informacije i prijave za BHFF, posjetite web-stranicu http://www.bhffnyc.org. Za sponzorstvo i donacije kontaktirajte Dina Bešlića (dino@bhffnyc.org, tel. 646-641–5256).

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 18.10.2014. u 14:20