Dvostruko priznanje za najpopularnijeg Mostarca

 Fahro Konjhodžić     
Autor/ica 13.5.2017. u 13:27

Dvostruko priznanje za najpopularnijeg Mostarca

Naši u svijetu: Norveška

Najpopularniji Mostarac u Norveškoj, Leo Ajkić, dobio je sinoć dvostruko, najviše priznanje u ovdašnjoj tv branši,  «Gullruten» za 2017. Nagrađena je njegova dokumetrana serija «Flukt» (Bjegstvo) o aktuelnoj izbjegličkoj krizi u svijetu. Istovremeno, Leo Ajkić je dobio i ovogdišnju nagradu kao najbolji muški tv voditelj! Ovo priznanje mu je dodijeljeno prvi put, a sigriuno ne i posljednji!

Za ovaj program Leo Ajkić je, ranije ove godine,  dobio i nagradu «Fritt ord» (slobodna riječ) od istoimene organizacije koja prati slobodu izražavanja u Norveškoj.

leoajkic

– «Flukt» je dokumentarna  serija u koju sam, zajedno sa svojim saradnicima, uložio mnogo truda, a ovo je priznanje dokaz da se je trud isplatio, kaže on u izjavi za norvešku tv. To je veoma teška i zahtjevna tema, a istovremeno mi je veoma bliska, jer sam i ja prošao taj put progranika!

Da podsjetimo: «Flukt» (Bjegstvo) je tv serija od pet epizoda, koja je prikazna na Norveškoj državnoj televiziji (NRK) tokom januara ove godine i privukla je veliku pažnju norveškog gledališta i javnosti. Serija pokazuje uvid u svakodnevnicu onih koji su, silom rata i ratnih zbivanja prisiljeni da napuste svoje domove i potraže spas izvan ratne zone. Iza svih tih brojeva skriva se ljudska prica. U samoj seriji, Leo Ajkić pokušava i uspjeva otkriti dielo tih priča, koje su, u stvari dirljiva priča o nametnutoj ljudskoj tragediji i pokušaju prevazilaženja.

Serija počinje  na licu mjesta, u izbjegličkim centrima, a odvija se tokom čitavog putovanja sve do krajnje destinacije, sve do Norveške! Posebna vrijednost ove serije je i u tome da je i sam autor na sličan način, morao da napusti svoj rodni Mostar, prisiljen ratnim zbivanjima i agresijom početkom devedestih. Tako je njegovo osobno iskustvo doprinjelo kavlitetu ove serije!

Inače norveško tv priznanje «Gullruten» što bi se moglo prevesti kao zlatni kvadrat  (oblikom nagrada podsjeća na tv ekran) ove godine se dodjeljuje po dvadesti put. Za ovu, u Norveškoj, veoma prestižnu nagradu, mogu biti kandidirani svi programi i tv produkcije u Norveškoj, nastali u jednoj godini, a o nagrađenima odlučuje poseban žiri.  Dio nagrada  nose naziv nagrada publike. Događaj prenosi ovdašnja  televizija, a sve je veliki tv show uz učešće napoznatijih ličnosti i zvijzda tv branše u Norveškoj.

 Fahro Konjhodžić     
Autor/ica 13.5.2017. u 13:27