Džeko Hodžić kontra korone

Gradimir Gojer
Autor/ica 30.4.2020. u 09:15

Džeko Hodžić kontra korone

Foto: FB

Sarajevski slikar Džeko Hodžić je primjer stvaraoca koji ne miruje. Sad je posve jasno da je svojim grandioznim djelima iz ciklusa Apokalipsa bio vidovitim anticipatorom, istinskim umjetničkim profetom koji je naslutio što će nam donijeti tugom, nesrećom i evidentnom opomenom prožete godine dvadeset prvog stoljeća. Posluživši se crtežima koje je imaginirao u godinama agresije na Bosnu i Hercegovinu, likovno kontekstualizirajući sadašnje vrijeme i tragos pojava u vezi sa Covidom 19 u likovnu atmosferu svojih djela iz ciklusa Apokalipsa Hodžić je napravio serijal osobnih meditacija na ovo (ne)vrijeme u kojem smrtonosni virus ugrožava temelje naše civilizacije.

Četiri jahača Apokalipse su u Hodžićevim uzorno urađenim crtežima sijači virusa.

Gotovo tragigroteskalna je atmosfera Hodžićevih crteža koji su, usudom koronskog vremena, putem facebooka dostupni najširim slojevima ljubitelja umjetnosti zakatančenim u svojim domovima.

Hodžić je kontra planetarnoj pošasti korone već virtualnom facebok galerijom, u kojoj pred publiku donosi djela svojih kolega suvremenika, pokazao da je iznimno angažiran stvaralac u ovim vremenima kušnje za sve nas, a sada kroz ciklus Đavolji ples korone potvrđuje intelektualno premoćan tvorački odnos prema tragičnoj sadašnjici!

Slikar u hrabroj stvaralačkoj borbi protiv uništenja civilizacije!

Gradimir Gojer
Autor/ica 30.4.2020. u 09:15