Elvedin Nezirović: Još malo

Elvedin Nezirović
Autor/ica 5.5.2014. u 08:56

Elvedin Nezirović: Još malo

Stolački bend “Početni entuzijazam” ovih dana je objavio svoj prvi singl “Još malo”. Radi se o iznenađujuće zanimljivom i svježem muzičkom uratku čije je kvalitete, počev od radiofoničnosti i pitkosti aranžmana, do dinamike i boje, teško povezati s prvim studijskim pokušajima nekog muzičkog sastava. No, to zapravo i ne čudi, obzirom da postavku benda čini iskusna, provjerena ekipa, na čelu s Alom Puzićem, čovjekom koji već godinama slovi za jednog od najkreativnijih muzičara u ovom dijelu države. Kada slušate “Još malo” naprosto je nemoguće ne osjetiti da iza svake odsvirane note stoji golemo i neprocjenjivo muzičko iskustvo.

Po prvi put sam se odvažio da napišem par redaka o nekoj muzičkoj numeri i teško mi je objasniti šta me je “natjeralo” na ovaj poduhvat, ali da me je pjesma dojmila – u to nemam nikakve sumnje. A možda tačan odgovor, onako kako ga zamišljam, i ne postoji: pjesma je jednostavno dobra i to je to.

Tekst za pjesmu napisao je Igor Borozan koji me je ovim potezom prijatno iznenadio budući da je riječ o mladom stolačkom kiparu/slikaru. No, već na prvo slušanje s lakoćom sam uplovio u autorovu pomalo mračnu, cohenovsku rekao bih, atmosferu koja prosvjetljuje i fino i mekano dopire do srca. Tu je, također, taj prvi stih refrena: “spušta se suton, ton po ton”, koji naprosto osvaja, ne samo svojom anaforičnošću već i bogatstvom vizualnih slika. Iz iskustva znam da nije lako napisati tekst za pjesmu koji bi zadovoljio određene “poetske” standarde i pri tom još učiniti da zvuči tako prirodno, bez nasilnog utrpavanja viška slogova ili riječi u određene muzičke sekvence, što je Igoru, bez sumnje, pošlo za rukom.

Vokal je ono što pjesmi daje autentičan šarm: pomalo croonerski, bez pretjeranih, velikih i srceparajućih emocija, ali opet, u njemu ima tuge i melanholije te su otpjevani stihovi topli i uvjerljivi.

Kvalitet videa je, opet, priča za sebe – jasno je već na prvo gledanje da je njegov autor, Zdravko Terkeš, pogodio u sami živac: primarna emocija, kolorit, kompozicija, pa i odabir glumca daju pjesmi jednu sasvim novu dimenziju.

“Još malo” je jedna od onih, u novije vrijeme kod nas nažalost rijetkih, ljubavnih pjesama uz koju nećete lupati čaše u kafani, ali će vam, siguran sam, svojom iskrenošću, jednostavnošću i čistoćom prijatno zagrijati srce. Sasvim dovoljno da je imate na svojoj omiljenoj playlisti.

Elvedin Nezirović
Autor/ica 5.5.2014. u 08:56