FASADERI I BOJADISERI

Božica Jelušić
Autor/ica 2.2.2016. u 12:36

Izdvajamo

  • Jedino što su "fasaderi" malo pretjerali, pa se stil tih pisanija iz pera "ghost writera" razlikuje od Hasetova vokabulara (po intervjuima i javnim nastupima, koji su na rubu disleksije), kao zec od nosoroga, pa i napola ćorav može uvidjeti razliku. Zagrabilo se malo preduboko u kanticu s duginim bojama, pa subjekt ispao maltene neprepoznatljiv pod novom šminkom. Još da su mu Barbikine umjetne trepavice, otimali bi se za njega svjetski producenti, bezbeli. Pa ipak, onaj "đavolak iz kutijice" neprestano plazi jezik i beči oči na našega favorita, dovikujući mu rečenicu iz noćnih mora svakoga mediokriteta i anonimusa: "Ako doista trebaš novi IMAGE po mjeri svoje funkcije, zovi hitno Davida Copperfielda (Las Vegas, Nevada), jer ti od ovih tariguza i uvlakača nema nikakve fajde!".

Povezani članci

FASADERI I BOJADISERI

Rekla sam da neću, ali moram, budući da nitko neće.

Piše: Božica Jelušić

S časnim iznimkama, izbrojivim na prste jedne ruke, draga proleterska braćo, obilazite oko vrućih tema, zapadajući u trivijalije, što će pomalo i one, koji prate stanovite portale i profile, umoriti i razočarati. Ne mislite li da upravo ovaj trenutak stvarnosti, nabijen protuslovljem, daje prigodu da se oglasimo, izrazimo neslaganje, raskrinkamo laž, prakticiramo građanski neposluh, te da budemo barem onaj kamenčić u cipeli, koji žulja dok naša plutokracija, egomani i kleptomani, nasilnici i lažljivci, arivisti svih fela, klerikalci i crnorisci, grabe prema svojim zacrtanim ciljevima? Pitate se o čemu treba pisati, gdje se treba oglasiti? Doslovce: svuda, o svemu i na svakom mjestu! Kad se tema “ohladi” i ode u zaborav (pred navalom novih nebuloza i bombastičnih konstrukcija) uzalud je po njoj čeprkati.

Primjerice: ovih su dana ponovo uskrsli naši “fasaderi i bojadiseri” u društvenim sferama: novinari, komentatori, budni pratitelji društvenih mreža, zaduženi da novoj nomenklaturi dadu što ljepše i blistavije novo ruho, po mjeri modernih europskih političara ili pak intelektualaca poželjnog, multi-kulti kroja. I dok ih dežurni trolovi brane po portalima, u novinama se grade spomenici trajniji od mjedi, koji će svjedočiti o kakvim je vrlim muževima, zapravo, bila riječ. Posebice se upinje naš revnosni, desničarski “Večernjak”, koji nedavno objavljuje da je vrhunski intelektualac Hase zvani Ministar uputio telegrame sućuti u povodu smrti Nade Subotić i Aleša Debeljaka.

Citirani u cijelosti, ti “osvrti” na život i djelo prave su male studije lika i djela preminulih velikana scene i literature. Pokazuju kako je Hase zvani Ministar ekstremno “navudren” za kulturu, obaviješten, agilan, emotivno dirnut gubitkom, osobno pogođen za užitke čitanja i vrhunce glume, kao vatreni korisnik tih suptilnih užitaka civiliziranog građanina. Čovjek drži Debeljakovo “Balkansko brvno” pod jastukom i citira iz njega napamet po potrebi, sa suzom u kutu oka. Nadine uloge analizira kao Gavellina desna ruka, sve zna, do zadnje didaskalije. Univerzalan je kao francuski ključ, pismen kao Voltaire i Pascal zajedno. Dirljivo, do bola.

Jedino što su “fasaderi” malo pretjerali, pa se stil tih pisanija iz pera “ghost writera” razlikuje od Hasetova vokabulara (po intervjuima i javnim nastupima, koji su na rubu disleksije), kao zec od nosoroga, pa i napola ćorav može uvidjeti razliku. Zagrabilo se malo preduboko u kanticu s duginim bojama, pa subjekt ispao maltene neprepoznatljiv pod novom šminkom. Još da su mu Barbikine umjetne trepavice, otimali bi se za njega svjetski producenti, bezbeli. Pa ipak, onaj “đavolak iz kutijice” neprestano plazi jezik i beči oči na našega favorita, dovikujući mu rečenicu iz noćnih mora svakoga mediokriteta i anonimusa: “Ako doista trebaš novi IMAGE po mjeri svoje funkcije, zovi hitno Davida Copperfielda (Las Vegas, Nevada), jer ti od ovih tariguza i uvlakača nema nikakve fajde!”.

2. 2. 2016.
GPV

Božica Jelušić
Autor/ica 2.2.2016. u 12:36