FAŠIZAM I NOBEL

Gradimir Gojer
Autor/ica 18.12.2019. u 09:28

FAŠIZAM I NOBEL

Foto: hurriyetdailynews

Još jedanput u ovom našem vremenu fašizam je trijumfovao…

Još jedanput antifašizam je ustuknuo pred obožavateljima i podržavateljima najcrnjih fašističkih teorija, ali, nažalost i fašističke prakse.

Dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu nije ništa drugo nego grubi poraz antifašizma.

Uručenje Nobelove nagrade za književnost vatrenom poborniku režima Slobodana Miloševića pljuska je europskim civilizacijskim tokovima, antihumani gest i nadasve izrugivanje žrtvama genocioda izvršenog u Bosni i Hercegovini, izrugivanje žrtvama u hrvatskim gradovima i selima, kulturocidu počinjenom nad takvim simbolima civilizacije kakav je nesumnjivo drevni grad-spomenik Dubrovnik. Sramna odluka Nobelovog komiteta da bez obzira na neslaganja i proteste i samih nobelovaca nagrada ode u ruke otvorenog podržavatelja srbo-četničkog fašizma nastavak je bešćutnosti svijeta, potpuna devalvacija Nobelove nagrade, ali i jasan signal da svijet nevjerovatnom brzinom galopira u fašizam, destrukciju svake vrste, konačno u totalno odsustvo etike pri kriteriologiji ko može a ko ne može dobiti najveće priznanje za književnost!

Znam da je ovo crni dan za majke Srebrenice, za rodbinu nastradalih u Vukovaru i za sve one čiji su najbliži bili žrtve genocida i ratnih zločina.

Gradimir Gojer
Autor/ica 18.12.2019. u 09:28