Ferić i Lokotar predavači prvog dana Bookstanove radionice za književne kritičare/ke

tačno.net
Autor/ica 2.7.2018. u 09:38

Ferić i Lokotar predavači prvog dana Bookstanove radionice za književne kritičare/ke

U vremenu „poplave“ hibridnih žanrova i sve većeg broja izdatih knjiga, uloga književne kritike postaje suštinski važna kada je riječ o utjecaju koji ima na izdavačku djelatnost i način recepcije književnih tekstova. Govoreći o poziciji književne kritike, Kruno Lokotar, mentor radionice je naglasio da se književna kritika pojavljuje u svojstvu početne spona između književnosti i čitalačke publike pomoću koje se pokušava vratiti dignitet pisanoj riječi i njenoj produkciji. Na kraju uvodnog predavanja, hrvatski urednik i publicista je polaznice i polaznice radionice upoznao sa osnovnim pravilima pisanja književne kritike, njenim  vrstama, cjelinama i značaju naslova kao jedne od jakih pozicija teksta jer postavlja okvir ostatku kritike.

Nakon Krune Lokotara, naredni predavač prvog dana održavanja radionice „Kako čitati pisca?“ bio je hrvatski pisac i novinar, Zoran Ferić, koji je o književnoj kritici i izdavačkoj djelatnosti govorio iz pozicije dugogodišnjeg voditelja radionica kreativnog pisanja. Ferić je naglasio da književna kritika nikad nije bila važnija nego danas jer je izgubila težinu koju je imala prije desetak godina, a dignitet kritici se može vratiti jedino ako joj se osigura adekvatan prostor i medij. Vođen iskustvom rada da učenicima i studentima, Zoran Ferić je ponovio da je najveći izazov današnjim književnim kritičarima približiti književnost publici koja je vremenom izgubila naviku čitanja.

Pored Krune Lokotara i Zorana Ferića, na ovogodišnjim Bookstanovim radionicama predavaće Dubravka Ugrešić, Nenad Veličković, Nihad Hasanović, Emir Imamović Pirke, Gorčin Stojanović, Els Snick, Aleksandar Hemon i John Freeman.

tačno.net
Autor/ica 2.7.2018. u 09:38