Festival čeških crtanih filmova u art kinu Kriterion

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 11:28

Festival čeških crtanih filmova u art kinu Kriterion

Jedino art kino u gradu odlična je mogućnost za učenje i kreiranje ljubavi prema filmu i klasičnim nezaboravnim djelima od malih nogu. Iako smo navikli na festivalska filmska ostvarenja ozbiljnijeg karaktera, te je tako iza nas Sundance film festival, s vremena na vrijeme program se prilagodi najmlađim generacijama. Pozornici i velikom platnu Kriteriona nisu strane lutkarske predstave, a ni crtići. Krajem mjeseca oktobra, dobrodošli ste na projekat „SVIJET U MENI – SVĚT UMĚNÍ” ili prevedeno sa češkog jezika „Svijet u meni – svijet umjetnosti”.

U pitanju je cijeli jedan festival posvećen klasičnim crtićima. Češka ambasada u Bosni i Hercegovini organizator je petodnevnog druženja najmlađih i naravno vječitih nostalgičara za djetinjstvom i maštom koju su budili „old school” crtani filmovi.

Tokom pet dana trajanja festivala, bit će prikazivane različite epizode ukupno pet crtanih filmova. Cilj je stvoriti kontinuiranu priču i nit koja će se moći pratiti zajedno sa interesantnim likovima kao što su Krteček, Špagetka, Cvrček i mnogi drugi.

Nakon svake projekcije održat će se radionice za male umjetnike i umjetnice na kojem će im biti predstavljeni kreativni zadaci festivala s ciljem podsticanja igre, komunikacije i mašte. Cijeli program će biti prilagođen pretežno predškolskom uzrastu, a pribor i potrepštine dostupne na radionici.

Program festivala:

26. oktobar 17.00h do 19.00h – otvorenje festivala i projekcije

27. oktobar 17.00h do 19.00h – projekcije i radionice

28. oktobar 10.00h do 12.00h – projekcije i radionice

29. oktobar 10.00h do 12.00h – projekcije i radionice

30. oktobar 10.00h do 12.00h – projekcije i radionice

Svaki dan će biti prikazana po jedna epizoda svakog od pet crtića, a na listi za prvi art festival za djecu našli su se:

1) „Pat a Mat” (Pat i Mat; Pat and Mat)

2) „Krteček” (Krtica; The Little Mole)

3) „Štaflík a Špagetka” (Ljestvić i Špagetica; Ladderdog and Spagettina)

4) „Cvrček” (Cvrčak, The Cricket)

5) „Koulelo se jablíčko” (Kuglala se jabuka; Rolling apple)

Svi filmovi su rađeni sa proslavljenim češkim animatorima i sound dizajnerima, te predstavljaju unikatno audio vizuelno iskustvo i djeci prenose važne poruke.

Ulaz na sve projekcije i radionice je besplatan, a za dodatne informacije možete kontaktirati art kino Kriterion.

tačno.net
Autor/ica 15.10.2013. u 11:28