Festival malih scena u Rijeci: Na otvorenju “Antigona – 2000 godina kasnije”

tačno.net
Autor/ica 3.5.2016. u 10:54

Festival malih scena u Rijeci: Na otvorenju “Antigona – 2000 godina kasnije”

Festival će do ponedjeljka prikazati još osam predstava iz Makedonije, BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske, a za neke od njih još ima ulaznica

Predstava »Antigona – 2000 godina kasnije« u izvedbi Kazališta Ulysses Zagreb i MESS-a Sarajevo, a u režiji Lenke Udovički, ot vorit će večeras tradicionani 23. Međunarodni festival malih scena. Predstava će biti izvedena u skladištu Kampusa na Trsatu (uz klub Tenk) s početkom u 21 sat.

U nastavku festivala, koji će potrajati do 9. svibnja, bit će prikazano još osam predstava iz BiH, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske, a bit će izvedene u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Sarajevski ratni teatar SARTR i MESS Sarajevo dolaze s predstavom »Brašno u venama«, koju je prema tekstu Igora Štiksa režirao Boris Liješević. Moving Music Theatre i Centar za kulturu Bitolj iz Makedonije sudjeluju s predstavom »Dnevnik jednog luđaka«, koju je prema N. V. Gogolju režirao Marjan Nećak. Šabačko pozorište i Narodno pozorište Beograd izvest će »Prah« Spiróa Györgyja u režiji Veljka Mićunovića.

Slijedi predstava »U agoniji« Miroslava Krleže u izvođenju PUK-a i Scene Ribnjak iz Zagreba; Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba dolazi s predstavom »Bella figura« Yasmine Reze, u režiji Borisa Liješevića, a zatim je na programu predstava »Vlak« Cormaca McCarthyja, u izvođenju Teatra Zvezdara iz Beograda i u režiji Voje Brajovića te predstava »Poludjela lokomotiva« S. I. Witkiewicza u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, a u režiji Jerneja Lorencija.

Festival će zatvoriti predstava »Gogoljev san« Kazališnog laboratorija Sfumato iz Sofije, u režiji Margarite Mladenove i Ivana Dobčeva.

Prema riječima izbornika Bojana Munjina, ovogodišnji festival držat će se osnovnog postulata koji ga je od početka učinio vitalnim umjetničkim mjestom prepoznatljive osobnosti: biti će to susret uvjerljivog autorskog i glumačkog teatra koje traga za estetskim i društvenim odgovorima na pitanja svojega doba.

Poseban autobus

Za predstavu »Antigona« osiguran je poseban besplatni autobusni prijevoz: s polaskom s autobusnog kolodvora na Jelačićevu trgu u 20,30 sati i povratkom na Jelačićev trg u 23,15 sati. Odlazak osobnim automobilom iz pravca Rijeke moguć je preko Orehovice na Kačjak. Neposredno prije desnog zavoja kod mosta Sv. Ana (na Gornjoj Vežici) skretanje je za Kampus s mogućim parkiranjem u blizini dvorane, gdje igra festivalska predstava.

Većina predstava je rasprodana, a nešto ulaznica još ima za predstave »Antigona«, »Brašno u venama«, »Prah« i »Gogoljev san«.

– Ono što je različito u odnosu na ranije godine riječkog festivala jest turobna aktualnost i težina današnjeg vremena. Još do nedavno slavili smo u Rijeci »magiju glumačke igre«, a danas se na pozornici ogorčeno svađamo sa stvarnošću i ispravljamo nepravde bliže prošlosti. Stvarnost je ipak brža: mnoge globalne opasnosti nadvile su se nad čovječanstvo učinivši da prvi put nakon Drugog svjetskog rata strepimo nad njegovom budućnošću…

Radni slogan 23. Festivala malih scena je »Gori li kazalište?«, koji na taj način želi ilustrirati naše uvjerenje da umjetnost u vrijeme iskušenja i kriza mora ostati na poprištu čovjekovih zebnji i napora – ističe Munjin.

Žiri ove godine čine Željka Turčinović, Svetlana Bojković i Damir Orlić, a susreti s autorima i razgovori o predstavama organizirat će se nakon predstave na mjestu njenoga održavanja.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 3.5.2016. u 10:54